Bitcoin’s prijsstijging komt door toegenomen interesse in Bitcoin ETF’s

De Bitcoin koers heeft onlangs de $80.000 aangetikt, een mijlpaal die volgens Cameron Winklevoss, medeoprichter van Gemini, voornamelijk te danken is aan de consistente vraag vanuit institutionele beleggers naar spot Bitcoin ETF’s. Dit verschilt sterk van de typische vraag vanuit voornamelijk particuliere beleggers, wat vaak gepaard gaat met hype en speculatie.

Institutionele interesse en langetermijn groei

Winklevoss benadrukt dat deze institutionele vraag niet alleen stabiel maar ook “sticky” is, wat betekent dat investeerders geneigd zijn om hun posities vast te houden in plaats van snel te verkopen. Hij beschrijft het als volgt:

“De weg naar $80k Bitcoin was geplaveid met stabiele ETF-vraag. Geen retail FOMO. Weinig ophef. Mensen kopen ETF’s, ze verkopen ze niet. Dit is sticky HODL-achtig kapitaal.”

Hij beschrijft de huidige marktsituatie als nog maar het begin, suggererend dat we ons in de vroege stadia van een nieuwe marktcyclus bevinden.

ETF-prestaties na de verkiezingen

Na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, waar Donald Trump zijn overwinning aankondigde, zagen we een significante ommekeer in de trend van crypto ETF’s. Volgens Farside Investors trokken de elf spot Bitcoin ETF’s gezamenlijk woensdag een netto-instroom van $622 miljoen aan. BlackRock’s IBIT noteerde een recordhandelsvolume van $4,1 miljard, ondanks de uitstroom die dag. De instroom steeg vervolgens naar meer dan $1 miljard op donderdag, waardoor de activa onder beheer van IBIT boven de $33 miljard uitkwamen, groter dan BlackRock’s iShares Gold Trust (IAU).

Marktdynamiek en monetaire politiek

De recente prijsstijging van Bitcoin wordt ook gevoed door klassieke vraag-aanbod dynamieken versterkt door institutionele investeringen en de Bitcoin halvering, die het aanbod beperkt. Matt Hougan, CIO van Bitwise, voorspelt dat Bitcoin mogelijk de zes cijfers zou kunnen bereiken dankzij deze factoren, gecombineerd met mondiale monetaire aanpassingen zoals renteverlagingen door de Federal Reserve en de Bank of England. Beide centrale banken implementeerden een renteverlaging van 25 basispunten, wat na een eerdere agressieve verlaging van 50 basispunten door de Fed in september, verder bijdraagt aan een gunstige omgeving voor Bitcoin.

Deze combinatie van institutionele interesse via ETF’s en gunstige monetaire omstandigheden lijkt een solide basis te leggen voor de verdere groei van Bitcoin, mogelijk leidend tot nieuwe hoogtepunten in de toekomst.