Rusland zet koers naar eigen betalingssysteem, los van westerse dominantie

Rusland heeft de handschoen opgepakt om een eigen financieel betalingssysteem op te zetten, los van de westerse financiële dominantie. Tijdens het Moscow Financial Forum sprak premier Mikhail Mishustin over de noodzaak van een systeem dat niet langer afhankelijk is van de huidige, door het Westen gedomineerde, structuren.

Mishustin pleit voor onafhankelijkheid

Mishustin, tijdens zijn toespraak, benadrukte dat een samenwerking tussen de Russische overheid, de Centrale Bank en de financiële sector cruciaal is voor de ontwikkeling van een binnenlands betalingssysteem. Hij zei:

“Dit is onze kans om een eerlijk en op principes gebaseerd platform voor internationale handel te creëren.”

Het voorgestelde systeem belooft niet alleen onafhankelijkheid, maar ook gelijkwaardigheid tussen landen, confidentiality in betalingen, en kostenefficiënte directe transacties. Mishustin wees erop dat de handel met China, die inmiddels in 70% van de gevallen in nationale valuta’s verloopt, een voorbode kan zijn van wat komen gaat.

Handelsuitdagingen en sancties

Sancties hebben de handelsrelaties met landen als Turkije en China onder druk gezet, wat een significante impact heeft op de handelsvolumen van bijna 300 miljard dollar tussen deze partners. Westerse sancties bedreigen nu ook de banken in deze landen, wat de noodzaak voor een alternatief systeem alleen maar onderstreept.

Hoewel Mishustin geen directe link legde met BRICS Pay – het recent geteste betalingsnetwerk van de BRICS-landen – rijst de vraag of dit nieuwe initiatief een op zichzelf staand systeem zal zijn of een evolutie van het bestaande netwerk.