Vitalik Buterin deelt toekomstvisie Ethereum en 3 belangrijke oplossingen

Twee jaar na de historische overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake, beter bekend als “The Merge”, komt Vitalik Buterin, het brein achter Ethereum (ETH), met nieuwe inzichten. In een recent artikel spitst Buterin zich toe op het verbeteren van de stabiliteit, prestaties, en schaalbaarheid van Ethereum, terwijl hij waakt voor de gevaren van centralisatie.

Ethereum’s kernverbeterpunten

Buterin geeft toe dat de introductie van PoS het netwerk al vooruit heeft geholpen, maar er is nog werk aan de winkel. Zijn focus ligt op twee hoofdpunten: het verkrijgen van ‘single-slot finality’, waarbij een blok in slechts 12 seconden definitief is, en het toegankelijker maken van staking door de drempel naar 1 ETH te verlagen.

Op dit moment duurt het finaliseren van een blok nog 15 minuten en vereist het 32 ETH om als validator op te treden. Deze parameters waren in eerste instantie gekozen om het aantal validators te maximaliseren en de operationele overhead te verminderen. Echter, het verhogen van het aantal validators vertraagt tegelijkertijd de finaliteitsverwerking, omdat iedere validator twee berichten moet ondertekenen.

Een traditionele benadering zou vereisen dat alle validators participeren voor economische finaliteit, maar Buterin waarschuwt dat dit risico’s met zich meebrengt, zoals de mogelijkheid van een 51%-aanval. Dit scenario zou een aanvaller in staat stellen om transacties te manipuleren of de finaliteit te vertragen.

Buterin’s oplossingen

Om dit op te lossen, stelt Buterin drie innovatieve oplossingen voor:

  1. Verbeterde handtekeningaggregatie: Door gebruik te maken van ZK-SNARKs technologie, zou het mogelijk worden om handtekeningen van miljoenen validators efficiënt te verwerken.
  2. Orbit-comitémechanisme: Introduceer een willekeurig gekozen comité van middelmatige grootte om finalisatie te beheren, zonder de beveiliging te compromitteren.
  3. Tweeledig staking-systeem: Hierin worden twee stakerklassen gecreëerd met verschillende entry-drempels, wat staking democratischer maakt.

Deze voorstellen zijn erop gericht om Ethereum’s eigenschappen meer in lijn te brengen met die van prestatiegerichte, iets meer gecentraliseerde Layer 1-ketens. Het doel is om Ethereum’s beveiligingsniveau te behouden of zelfs te verbeteren, terwijl de gebruikerservaring en de infrastructuur rondom transacties worden vereenvoudigd.

Met deze vernieuwingen blijft Ethereum niet stilstaan, maar beweegt het zich richting een toekomst waar het netwerk robuuster, sneller en toegankelijker is voor iedereen.