Crypto-sponsoring in Premier League bereikt hoogtepunt

Crypto-bedrijven hebben voor het seizoen 2024/2025 een recordbedrag van bijna $170 miljoen uitgegeven aan sponsordeals met Premier League-clubs, volgens cijfers van SportsQuake.

In een rapport van Bloomberg van 7 oktober werd gemeld dat crypto-bedrijven massaal in de Premier League sponsoren stappen. Nu de competitie strengere regels voor gokreclames overweegt, hebben crypto-bedrijven de kans gegrepen om voor het eerst samenwerkingen aan te gaan met voetbalcompetities.

SportQuake, een bureau voor sportsponsoring, liet weten dat de waarde van de sponsordeals van crypto-bedrijven met bijna 30% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Volgens Matt House, de CEO van SportQuake, zijn clubs dit jaar zelfverzekerder geworden in het sluiten van deals met crypto-bedrijven, ondanks strengere regels rond de promotie van crypto. Tegelijkertijd voelen crypto-bedrijven zich meer op hun gemak over wat ze kunnen doen binnen deze deals.

“We gebruiken de Premier League om een merkboodschap uit te dragen, zonder directe verkoopberichten te pushen,” vertelde House aan Bloomberg.

Interessant daarbij is dat Kraken in juli 2024 een samenwerking aankondigde met de Spaanse voetbalclub Atlético de Madrid. Hiermee werd Kraken de officiële crypto- en Web3-partner van de club. Het logo van Kraken zal het komende seizoen op de mouwen van zowel de heren- als damesteams prijken.

Daarnaast sloot OKX vorig jaar een sponsordeal met Manchester City, terwijl het crypto-platform Floki zich verbonden heeft aan Nottingham Forest. Ook kondigde Crypto.com in augustus aan dat het de UEFA Champions League gaat sponsoren.

Hoewel crypto-sponsoring toeneemt, blijven veel clubs voorzichtig. Volgens advocaten van Charles Russell Speechlys moeten nieuwe spelers in de voetbalwereld, zoals crypto-bedrijven, vaak vooruitbetalen. Contracten bevatten soms clausules die clubs in staat stellen de samenwerking te beëindigen bij reputatieschade. Rechtenhouders kunnen ook een bankgarantie vragen als extra bescherming.

Ondanks de opkomst van crypto-sponsoring, houden sommige clubs nog steeds vast aan gokbedrijven als sponsors. Bournemouth, Crystal Palace en Aston Villa hebben dit jaar nieuwe sponsordeals gesloten met gokbedrijven, ondanks het aanstaande verbod op dergelijke sponsoring.