SEC gaat in hoger beroep in zaak tegen Ripple

Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangekondigd dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak van de federale rechter in de zaak tegen Ripple. Woensdag diende de toezichthouder een “kennisgeving van beroep” in bij het Second Circuit Court of Appeals, minder dan twee maanden na het definitieve oordeel van rechter Analisa Torres.

Achtergrond van de zaak

In juli 2023 oordeelde rechter Torres dat Ripple weliswaar de federale effectenwetten had overtreden met haar institutionele verkopen van XRP, maar dat de programmatische verkopen aan retailbeurzen de effectenregels niet schonden. De SEC probeerde destijds een tussentijds beroep aan te vragen, maar dit werd door de rechter afgewezen.

In augustus werd Ripple door de rechter een boete van $125 miljoen opgelegd, ver onder de bijna $2 miljard die de SEC had geëist aan disgorgement, prejudgment interest en civiele boetes. De rechter besloot de handhaving van deze boete op te schorten totdat de beroepstermijn van de SEC was verstreken of een definitief besluit was genomen door de circuit court.

Reactie van de SEC

In een verklaring gaf een woordvoerder van de SEC aan:

“Wij geloven dat de beslissing van de districtsrechtbank in strijd is met decennia aan precedenten van het Hooggerechtshof en effectenwetten. We kijken ernaar uit om onze zaak voor te leggen aan het Second Circuit.”

Ripple zelf heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar in een eerder interview gaf Stuart Alderoty, Chief Legal Officer van Ripple, aan dat hij verwachtte dat de toezichthouder het moeilijk zou krijgen om een beroepsrechtbank te overtuigen. Hij zei in augustus:

“Zelfs als ze in beroep gaan, zou ik iedereen gewoon zeggen: ‘haal even diep adem’.”

Hoewel de SEC haar kennisgeving van beroep heeft ingediend, moet de toezichthouder het daadwerkelijke beroep nog indienen. Dit kan enige tijd duren; in andere zaken, zoals de strafzaak tegen Sam Bankman-Fried, werd het beroep pas maanden na de kennisgeving ingediend.

Bitwise’s XRP ETF-aanvraag

Op dezelfde dag dat de SEC haar beroep aankondigde, diende vermogensbeheerder Bitwise een aanvraag in voor het noteren en verhandelen van aandelen van een XRP ETF. Dit kwam niet geheel onverwacht, aangezien de vermogensbeheerder op 30 september al een belangrijke stap registreerde in het proces voor het opzetten van een ETF.