Inflatie in de eurozone daalt naar 1,8%, speculaties over renteverlaging ECB nemen toe

Gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat tonen aan dat de inflatie in de eurozone in september is gedaald naar 1,8%, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 2,2% in augustus en ver onder de 4,3% die in september 2023 werd geregistreerd. Deze cijfers liggen nu ook onder de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dit is het laagste inflatiecijfer sinds medio 2021, nadat het in augustus al een dieptepunt van drie jaar bereikte. Een peiling van Reuters liet zien dat de meeste economen hadden voorspeld dat het inflatiecijfer in september rond de 1,9% zou liggen.

De daling komt nadat verschillende eurolanden, waaronder Frankrijk en Duitsland, ook lagere inflatiecijfers rapporteerden. Het Duitse statistiekbureau Destatis meldde dat de geharmoniseerde Duitse consumentenprijsindex in september was gedaald tot 1,8%.

De kerninflatie, die meer volatiele componenten zoals voedsel, alcohol, tabak en energie uitsluit, kwam uit op 2,7%, iets lager dan verwacht. Deze daling heeft de speculaties over een mogelijke renteverlaging door de ECB tijdens de komende vergadering op 17 oktober doen toenemen. Economen verwachten dat de rente verder zal worden verlaagd naar 3,25%, na eerdere verlagingen in juni en later dit jaar.

Lagarde voorspelt economische groei voor 2026

ECB-president Christine Lagarde voorspelde in een hoorzitting van het Europees Parlement op 30 september dat de economie van de eurozone tegen 2026 zal groeien met 1,5%. Lagarde gaf ook prognoses voor een groei van 0,8% in 2024 en 1,3% in 2025. Ze benadrukte dat, hoewel de groei in de regio eerder stagneerde na de pandemie, er tekenen zijn van herstel, met een verwachte groei van 0,3% in het eerste kwartaal van 2024.

Lagarde bleef optimistisch over de veerkracht van de arbeidsmarkt, met een werkloosheid van 6,4%, die naar verwachting verder zal dalen. De inflatie, die in de laatste maanden van 2024 mogelijk zou kunnen stijgen, zal volgens haar weer in lijn komen met de ECB-doelstellingen. Ze deelde ook inflatieprognoses voor 2024, 2025 en 2026, met gemiddelden van respectievelijk 2,5%, 2,2% en 1,9%.

ECB houdt rentetarieven restrictief om inflatie aan te pakken

De ECB blijft zich richten op het onder controle houden van de inflatie door de beleidsrentes ‘voldoende restrictief’ te houden. De bank heeft recent wijzigingen doorgevoerd, waaronder het aanpassen van de spread tussen de rente op de depositofaciliteit en de herfinancieringsopties, met een verschuiving van 15 basispunten.

Daarnaast heeft Lagarde aangekondigd dat de ECB een nieuwe beoordeling van haar monetaire beleidsstrategie zal uitvoeren, die naar verwachting in 2025 wordt afgerond. Deze evaluatie zal zich richten op de veranderende inflatieomgeving en de mogelijke implicaties voor het monetaire beleid van de centrale bank.