Prijsmanipulatie in Bitcoin markt: Wat is er aan de hand?

Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke manipulatie van de Bitcoin koers, volgens een recente analyse van order flows. De recente bewegingen op Binance Spot geven de indruk dat de prijsontwikkeling niet volledig organisch verloopt. Dit roept vragen op over de rol van grotere partijen in de huidige markt.

Een opvallend moment was toen het bod op $63.000 plotseling werd teruggetrokken, waarna er direct een verkoopdruk volgde die de Bitcoin koers naar $62.600 duwde. Dit kan erop wijzen dat grote investeerders strategisch biedingen en verkopen plaatsen om de markt te beïnvloeden. Er waren ook signalen van controle toen biedingen boven $62.500 en passieve aankopen de indruk wekten dat de prijs werd gereguleerd. Ondertussen werden nieuwe verkooporders rond $64.000 geplaatst, wat de druk op de markt verder opvoerde.

Deze strategie lijkt te herhalen wat eerder gebeurde rond het $63.000-niveau, waar soortgelijke bewegingen werden waargenomen. Het lijkt erop dat verkopers proberen om elke poging tot prijsstijging te blokkeren, vooral omdat de grens van $65.000 nog steeds een sterk aanbodgebied is.

De totale CVD’s (Cumulative Volume Delta) en delta van Bitcoin laten zien dat zogenaamde ’takers’ – partijen die de bied- en vraagprijzen accepteren – de koersbewegingen domineren. Ze worden gedwongen om te verkopen bij dalingen en te kopen bij stijgingen, wat wijst op een markt die gedreven wordt door kortetermijnhandelaren in plaats van een evenwichtig aanbod en vraag.

Dit patroon suggereert dat de huidige koersbewegingen vooral worden bepaald door momentumhandelaren die inspelen op de korte termijn, in plaats van een stabiele marktstructuur. Naarmate de markt zich verder ontwikkelt en richting een nieuw evenwicht beweegt, kunnen deze dynamieken leiden tot meer volatiliteit en mogelijk een uitbraak zodra de liquiditeit opraakt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!