SEC treft schikking met stablecoin-uitgever TrustToken

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een schikking getroffen met TrustToken, de uitgever van de stablecoin TrueUSD (TUSD). In de aanklacht van de SEC worden TrustToken en TrueCoin beschuldigd van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten aan investeerders, waarbij de toezichthouder specifiek wijst op de verkoop van TUSD als een ongereguleerd beleggingscontract.

Achtergrond van de zaak

De SEC beweert dat TrueUSD, dat wordt gepositioneerd als een door USD-gedekte stablecoin, is aangeboden zonder de vereiste registratie, waardoor beleggers cruciale informatie werd onthouden. De beschuldigingen tegen TrustToken omvatten valse marketingclaims over de veiligheid van de stablecoin, en daarnaast wordt beweerd dat TrueFi, het door hen beheerde lending-platform, functioneerde als een ongeregistreerde effectenmakelaar.

Volgens Jorge G. Tenreiro, waarnemend hoofd van de Crypto Assets & Cyber ​​Unit van de SEC, zouden TrustToken en TrueCoin hebben geprofiteerd ten koste van investeerders, terwijl zij hen essentiële informatie onthielden om goed geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Om de zaak te schikken, hebben de betrokken bedrijven ingestemd met een boete van $700.000.

Eerdere SEC-acties in de cryptomarkt

De SEC richtte zich recentelijk ook op andere bedrijven in de cryptomarkt. Een voorbeeld hiervan is de boete van $750.000 aan FlyFish Club voor de verkoop van NFT’s, die volgens de SEC als effecten moeten worden beschouwd. De Commissie stelde dat de verkoop van deze NFT’s, die exclusieve toegang boden tot een luxe eetclub, voldeed aan de criteria voor effecten, omdat ze potentiële wederverkoop tegen hogere prijzen en passieve inkomsten door verhuur mogelijk maakten.

De acties van de SEC hebben een duidelijke boodschap gestuurd aan bedrijven in de crypto- en NFT-sector: de regelgeving moet strikt worden nageleefd. Hoewel er binnen de industrie kritiek is, zoals die van SEC-commissarissen Hester Peirce en Mark T. Uyeda, die van mening zijn dat NFT’s niet onnodig moeten worden gereguleerd, blijft de toezichthouder vasthouden aan het strikt handhaven van bestaande effectenwetten.

SEC-voorzitter zegt wat er mis is met de cryptomarkt

De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, heeft onlangs benadrukt wat er volgens hem mis is met de cryptomarkt. Hij gaf naar verluidt aan dat de crypto-industrie “vol met fraude, oplichters en bedriegers”.

Gensler ging verder met aangeven dat investeerders over de hele wereld “te veel geld hebben verloren” als gevolg van cryptobedrijven die weigeren de wetten te volgen die de SEC moet handhaven. Hij zei het onderstaande:

“Crypto is slechts een klein onderdeel van de Amerikaanse en wereldwijde kapitaalmarkten, maar het kan het vertrouwen van gewone investeerders in de kapitaalmarkten ondermijnen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!