Is de cryptomarkt volledig klaar voor een ommekeer?

Momenteel heeft de Bitcoin koers zijn bullish momentum weer gevonden, mede veroorzaakt door de aankondiging vanuit de Federal Reserve om een renteverlaging toe te passen. Is de cryptomarkt echter volledig klaar voor een ommekeer? Laten we het bekijken!

Wat is Total Market Cap-1?

Total Market Cap-1 vertegenwoordigt de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies, exclusief Bitcoin. Dit cijfer geeft een goed beeld van de algehele prestaties van de altcoin-markt. Het helpt ons te begrijpen hoeveel kapitaal er in altcoins zit ten opzichte van Bitcoin. Wanneer Total Market Cap-1 stijgt, betekent dit dat altcoins in populariteit toenemen en dat investeerders vertrouwen hebben in de bredere cryptomarkt buiten Bitcoin om.

Uitbraak uit de falling wedge: Wat betekent dit?

Wat is een falling wedge?

Een falling wedge is een bullish omkeerpatroon dat wordt gevormd wanneer de prijs van een activum beweegt binnen een krimpend bereik, met lagere highs en lagere lows. Dit patroon geeft aan dat het verkoopmomentum afneemt en dat de kans op een omkering naar boven toeneemt. In de grafiek worden de toppen en bodems dichter bij elkaar getrokken, wat duidt op een afnemende verkoopdruk en een potentiële uitbraak omhoog.

Betekenis van de uitbraak

Total Market Cap-1 heeft recentelijk de weerstandslijn van de falling wedge op de weekly tijdframe doorbroken. Dit is een sterk signaal dat de neerwaartse trend, die al maanden aanhoudt, mogelijk ten einde komt. Wanneer een falling wedge op een hogere tijdframe, zoals de weekly, wordt doorbroken, kan dit vaak leiden tot een significante opwaartse beweging. Het geeft aan dat de altcoinmarkt klaar is voor een potentiële bullish ommekeer.

Huidige status: De weekly bull market support band

Wat is de bull market support band?

De bull market support band bestaat uit een combinatie van de 20-weekse SMA (simple moving average) en de 21-weekse EMA (exponential moving average). Deze indicator wordt vaak gebruikt om de algehele markttrends te volgen. Wanneer de prijs boven deze band blijft, wordt dit gezien als een teken dat de markt zich in een bullish fase bevindt. Een doorbraak door deze band naar boven kan een bevestiging zijn van een nieuwe opwaartse trend.

Wat zien we nu?

Op dit moment zit Total Market Cap-1 tegen de weekly bull market support band aan. Dit is een cruciaal moment, want een doorbraak door deze band zou kunnen betekenen dat de altcoinmarkt zich klaarmaakt voor een verdere opwaartse beweging. Echter, als de prijs hier wordt afgewezen, kan dit duiden op een zwakte en een mogelijke terugval naar lagere niveaus. Dit zou de neerwaartse trend voortzetten.

De huidige downtrend: Lower lows en lower highs

Wat is een downtrend?

Een downtrend wordt gekenmerkt door een reeks lower lows en lower highs. Dit betekent dat elke volgende piek lager is dan de vorige piek en elke volgende bodem lager is dan de vorige bodem. Dit patroon geeft aan dat de verkopers nog steeds de overhand hebben en dat de markt in een neerwaartse trend zit.

Wat is een double bottom?

Een double bottom is een bullish omkeerpatroon dat optreedt wanneer de prijs twee keer stuitert op hetzelfde ondersteuningsniveau. Dit patroon suggereert dat de verkopers niet in staat zijn om de prijs verder naar beneden te duwen, en dat kopers op dat niveau sterk terugkomen. Het vormt vaak een solide basis voor een opwaartse beweging.

Huidige situatie: Make or break-moment

Double bottom gevormd

Total Market Cap-1 heeft onlangs een double bottom gevormd, wat een potentieel positief signaal is. Dit patroon suggereert dat er sterke steun is rond het huidige niveau. Echter, om een daadwerkelijke bullish ommekeer te bevestigen, moet de markt nu een hogere top (higher high) zetten, wat betekent dat de prijs boven de laatste piek uitkomt.

Horizontale weerstand

We bevinden ons momenteel bij een cruciaal horizontaal weerstandsgebied. Als Total Market Cap-1 erin slaagt om deze weerstand te doorbreken, zouden we mogelijk een hogere high kunnen zien, wat een sterke indicatie zou zijn dat de neerwaartse trend is gebroken. Lukt dit echter niet, dan is de kans groot dat we opnieuw een lower low zullen zetten, wat de neerwaartse trend voortzet.

Conclusie: Make or break

De markt bevindt zich op een beslissend moment. We hebben te maken met de uitbraak uit een falling wedge, maar zitten nu tegen de weekly bull market support band aan. Als we hier doorheen breken, kan dit het begin zijn van een nieuwe opwaartse trend voor de altcoinmarkt. Maar als we worden afgewezen, kunnen we opnieuw lagere niveaus zien. Het is een make or break moment voor de altcoins, en de komende weken zullen cruciaal zijn voor de richting van de markt.

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!