Inflatiecijfers worden vandaag gepubliceerd – Maak je klaar voor volatiliteit!

De Amerikaanse Core Consumer Price Index (CPI) wordt vandaag gepubliceerd en is van groot belang, omdat deze de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve over een mogelijke renteverlaging zal beïnvloeden. Veel cryptocurrency-investeerders hopen op een verlaging van de rente, omdat dit een positieve invloed kan hebben op de cryptomarkt. Daarom kijkt iedereen met spanning naar dit belangrijke economische cijfer.

Volgens de meeste grote financiële instellingen wordt verwacht dat de inflatie in augustus tussen de 2,5% en 2,6% zal liggen. The Kobeissi Letter plaatste op X een overzicht waarin instellingen zoals Kalshi, TD Securities, UBS, Citigroup, Barclays en JP Morgan een inflatie van 2,5% voorspellen. Aan de andere kant verwachten Goldman Sachs, Wells Fargo, Deutsche Bank, Morgan Stanley en Bank of America dat de inflatie op 2,6% uitkomt.

In augustus 2019 lag de kerninflatie in de VS rond de 2,4%, maar zakte in januari 2020 naar een dieptepunt van 1,2%. Van februari 2021 tot maart 2022 steeg de inflatie fors en bereikte een piek van 6,6% in september 2022. Sindsdien daalt deze geleidelijk en stond begin dit jaar op 3,9%. In juli 2023 was de kerninflatie gedaald naar 3,2%, en Trading Economics verwacht dat dit niveau in augustus behouden blijft.

Ook de algemene inflatie in de VS volgde een soortgelijk patroon. In augustus 2019 bedroeg deze 1,7%, maar in mei 2020 viel deze terug naar 0,1%. Tussen mei 2020 en juni 2022 steeg de inflatie scherp en bereikte een hoogtepunt van 9,1% in juni 2022. Begin dit jaar was het inflatiecijfer gedaald naar 3,1%, en tegen juni 2023 zakte het verder naar 2,9%. Trading Economics denkt dat het deze maand verder kan dalen tot 2,7%, terwijl veel instellingen verwachten dat het tussen 2,5% en 2,6% uitkomt.

De vraag blijft of de Federal Reserve de rente zal verlagen. Volgens Wise Advice is de kans op een renteverlaging groot als de CPI lager dan 2,6% uitkomt. Als de inflatie hoger ligt, wordt de kans op een verlaging kleiner.

Samenvattend, als de Federal Reserve besluit de rente te verlagen, kan dit een belangrijke impuls zijn voor de crypto-markt. De omstandigheden zijn gunstig voor groei in deze sector, maar een renteverlaging kan de doorslaggevende factor zijn die de sector nu nodig heeft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!