September dump aanstaande voor Bitcoin? Dit moet je weten…

September staat bekend als een van de slechtste maanden voor Bitcoin en de cryptomarkt, en dit fenomeen is niet uniek voor één jaar; het herhaalt zich jaar na jaar. Historisch gezien zien we een gemiddeld verlies van ongeveer 4,70% in deze maand. Maar waarom is september zo vaak een neerwaartse maand voor crypto? Laten we enkele factoren onderzoeken die hieraan kunnen bijdragen.  

1. Historische zwakte in de markten

September is traditioneel een zwakke maand, niet alleen voor crypto, maar ook voor de traditionele aandelenmarkten. De neerwaartse trend kan deels worden verklaard door seizoensgebonden effecten, zoals beleggers die posities sluiten na de zomer, het herpositioneren van portefeuilles, en het voorbereiden op het einde van het fiscale jaar. Beleggers hebben de neiging om risico’s te verminderen, wat leidt tot minder vraag en een daling van de prijzen.

2. Belastingen en vermogensbeheer

Een andere mogelijke verklaring is dat september vaak een maand is waarin belastingverplichtingen en kapitaalwinstbelastingen worden voldaan. Vooral in de Verenigde Staten is er in deze periode vaak een belastingdruk, waarbij beleggers hun activa verkopen om liquiditeit vrij te maken om aan belastingverplichtingen te voldoen. Dit creëert verkoopdruk in de markt, wat de prijsniveaus omlaag kan duwen.  

3. Terug naar werk en minder liquiditeit

September markeert ook het einde van de zomervakanties, wat betekent dat veel grote spelers, waaronder handelaren en beleggers, terugkeren naar hun werk en hun handelsactiviteiten hervatten. Deze overgang kan vaak gepaard gaan met herstructurering van posities, waardoor de markt kortstondig volatiel kan zijn. Daarnaast leidt het afsluiten van de vakantieseizoenen ook tot een afname van het consumentenvertrouwen en bestedingen, wat zich vertaalt naar minder investeringen in riskante activa zoals crypto.

4. Macro-economische factoren

Op macro-economisch niveau vinden in september vaak belangrijke economische gebeurtenissen plaats, zoals centrale bankvergaderingen en beslissingen over rentevoeten. Deze gebeurtenissen kunnen voor onzekerheid zorgen in de markt, waardoor beleggers zich terugtrekken. Bovendien is september een maand waarin veel bedrijven hun kwartaalresultaten rapporteren, wat ook vaak voor nervositeit en volatiliteit kan zorgen, zowel in de aandelenmarkten als in crypto.

Q4: Het sterkste kwartaal

Hoewel september een uitdagende maand kan zijn, komt daarna het vierde kwartaal, dat historisch gezien het sterkste kwartaal is voor de cryptomarkt. Veel analisten geloven dat de redenen voor de bullishness in Q4 zijn geworteld in meerdere factoren.

1. Einde van belastingsverkoop

Nadat september vaak zwakte ziet door belastingsverkoop, komt er in Q4 een periode van herstel. De verkoopdruk vermindert, en beleggers beginnen met het herpositioneren van hun portefeuilles voor het nieuwe fiscale jaar. Dit leidt vaak tot een opleving in de markten.

2. Seizoensgebonden sterkte en festiviteiten

Q4 omvat de feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar, periodes waarin consumenten meer uitgeven en bedrijven hun jaarbalansen afsluiten. De seizoensgebonden stijging in uitgaven heeft vaak een positief effect op de markten. In crypto zien we dat beleggers vaak in december naar risicovolle activa gaan, in de hoop op een sterke eindejaarsrally.

3. Institutionele aankopen en budgetten

Het einde van het jaar is ook een tijd waarin institutionele beleggers hun posities versterken. Veel fondsen en bedrijven zetten budgetten in die tegen het einde van het jaar moeten worden besteed, wat vaak leidt tot nieuwe investeringen in crypto. Dit verhoogt de liquiditeit en kan leiden tot sterke prijsstijgingen.

4. Marktpsychologie en rally’s

De marktpsychologie speelt ook een grote rol in Q4. Beleggers hebben vaak een positief sentiment richting het einde van het jaar, waardoor de markten een natuurlijke impuls krijgen. Het idee van een ‘eindejaarsrally’ creëert een zelfvervullende profetie waarbij positieve verwachtingen leiden tot daadwerkelijk stijgende prijzen.

Conclusie

September mag dan een van de slechtste maanden zijn voor de cryptomarkt, maar de daaropvolgende maanden bieden vaak kansen voor herstel en groei. Het patroon van zwakte in september gevolgd door sterkte in Q4 lijkt meer te maken te hebben met seizoensgebonden factoren, belastingverplichtingen en macro-economische gebeurtenissen. Voor beleggers kan het belangrijk zijn om deze patronen te herkennen en hun strategieën daarop aan te passen. Terwijl september vaak wordt gezien als een tijd om risico te verminderen, kan Q4 juist worden gezien als een kans om opnieuw te betreden en te profiteren van de eindejaarsrally.

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!