Ethereum Foundation verdedigt verplaatsing van 35.000 ETH

Afgelopen vrijdag werd er een enorme transactie van 35.000 ETH opgemerkt vanuit de Ethereum Foundation, ter waarde van ongeveer $97 miljoen op basis van de huidige Ethereum koers. De fondsen werden naar een Kraken-adres gestuurd, zoals geïdentificeerd door de blockchain explorer van Arkham Intelligence.

Cryptogemeenschap vraagt om meer transparantie

Uiteraard zorgde deze transactie voor flink wat speculatie in de cryptogemeenschap, waarbij een paar stemmen hun zorgen uitten over de transparantie van de stichting. Zo gaf een X-gebruiker het volgende aan:

“Financiële openbaarmakingen of gtfo, Ethereum, serieus. Hoe is dit in hemelsnaam een ​​geschikt moment om dit soort bewegingen te doen zonder ook maar een kik te geven?”

In reactie hierop besloot de uitvoerend directeur van de stichting, Aya Miyaguchi, snel te verduidelijken dat de overdracht gewoon een routinematige transactie betrof, die onderdeel is van de “treasury management-activiteiten” van de non-profitorganisatie. Het beschreef het als volgt:

“Dit is onderdeel van onze treasury management-activiteiten. EF heeft een budget van ~$100 miljoen per jaar, dat grotendeels bestaat uit subsidies en salarissen, en sommige ontvangers kunnen alleen in fiat accepteren.”

Miyaguchi verklaarde verder:

“Dit jaar was er een lange periode waarin ons werd geadviseerd om geen treasury-activiteiten te doen vanwege de regelgevende complicaties, en we konden het plan niet van tevoren delen. Ook is deze transactie niet gelijk aan een verkoop. Er zullen vanaf nu geplande en geleidelijke verkopen zijn.”

Ethereum Foundation nog wel nodig?

Niet iedereen vond Miyaguchi’s reactie echter bevredigend. Gabriel Shapiro, een crypto-advocaat en medeoprichter van Metalex Labs, betoogde dat ondanks dat de Ethereum Foundation (EF) elk jaar $100 miljoen uitgeeft, er een gebrek is aan een duidelijke richting in termen van het maximaliseren van de waarde van Ether of zelfs het Ethereum-netwerk als geheel.

Marc Zeller, oprichter van het Aave-Chan Initiative, uitte ook zijn ongenoegen over de verklaring van Miyaguchi, echter besloot hij dit iets feller te doen:

“100 miljoen dollar/jaar voor wat? Het Geth-team, dat het echt verdient, ontvangt een magere beloning ondanks cruciaal werk. Zodra de Purge & Verge-upgrades zijn geleverd, is het tijd om serieus te overwegen de Ethereum Foundation op te heffen.”

Nu de Ethereum Foundation kritiek krijgt over haar financiële praktijken, wordt de spanning tussen transparantie en operationele noodzaak duidelijker. Terwijl sommigen de acties van de stichting zien als essentieel voor het voortzetten van haar missie, vragen anderen zich af of haar uitgaven in lijn zijn met de groei en stabiliteit van het Ethereum-netwerk op de lange termijn. Hoe dan ook, is het laatste hier nog niet over gezegd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!