Leidende economische indicatoren VS dalen, maar signaleren geen recessie

De belangrijkste economische indicatoren in de Verenigde Staten blijven wijzen op een vertraging, maar voorspellen niet langer een recessie, aldus gegevens van de Conference Board, een onafhankelijke en non-profit onderzoeksorganisatie. Dit is goed nieuws voor risicovolle activa, zoals cryptocurrencies.

De Leidende Economische Indicatoren (LEI) van de organisatie daalden in juli met 0,6% naar 100,4, na een daling van 0,2% in juni. Volgens gegevens van MacroMicro bereikte de LEI zijn hoogste punt in het tweede kwartaal van 2022 en is sindsdien aan het dalen.

De LEI omvat verschillende vooruitlopende indicatoren, zoals het gemiddelde aantal gewerkte uren in de industrie, het aantal eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen, de ISM nieuwe orders-index, aandelenkoersen en de leidende kredietindex. Deze indicator is nuttig om veranderingen in economische trends en keerpunten in de financiële markten te identificeren, en wordt gezien als een van de meest betrouwbare voorspellers van een recessie, gedefinieerd als opeenvolgende kwartalen van krimp in de groeipercentages.

De aanhoudende daling van de LEI wijst op uitdagingen voor de economie, maar de jaarlijkse verandering over zes maanden verbeterde van -3,1% in juni naar -2,1% in juli, wat erop wijst dat het risico op een recessie afneemt.

“Hoewel de LEI nog steeds maandelijks daalt, wijst de jaarlijkse groeisnelheid over zes maanden niet langer op een naderende recessie,” zei Justyna Zabinska-La Monica, senior manager van bedrijfscyclusindicatoren bij de Conference Board, in een verklaring.

Deze ontwikkeling kan beleggers in risicovolle activa geruststellen. Na de recente daling in de markt en het negatieve sentiment, kan de kans groter zijn dat aandelen en cryptocurrencies zich nu herstellen.

Eerder deze maand wakkerden recessievrees aan nadat de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers voor juli een scherpe vertraging in de banengroei lieten zien. De rentecurve van staatsobligaties vertoonde een ‘bull steepening’, wat samen met de waarschuwing van de zogenoemde Sahm’s Rule op een mogelijke recessie wees. Ook de afbouw van yen-carry trades verergerde de situatie.

Hierdoor daalden de aandelenkoersen sterk en zakte de Bitcoin koers van $70.000 naar $50.000. Sindsdien is bitcoin weer boven $60.000 gestegen, volgens gegevens.

De grafiek toont dat hoewel de leidende index van de Conference Board daalt, de gelijktijdige indicatoren die de huidige staat van de economie weergeven, samen met de achterblijvende indicatoren, blijven stijgen. Dit is een typisch teken van een economie in een late fase van expansie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!