DOJ overweegt o psplitsing van Google

Federale autoriteiten overwegen momenteel om Google op te splitsen na een recente uitspraak in een antitrustzaak. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) zal binnenkort zijn aanbevelingen voorleggen aan rechter Amit Mehta, die eerder dit jaar oordeelde dat Google oneerlijk de internetzoekmarkt heeft gedomineerd.

Rechter Mehta oordeelde dat Google illegale praktijken had toegepast om concurrenten te beperken. Dit omvatte het betalen van bedrijven om ervoor te zorgen dat ze de zoekmachine van Google promoten.

Mogelijke acties van het DOJ om concurrentie te bevorderen

De DOJ overweegt verschillende maatregelen om de concurrentie in de markt te herstellen. Een van de mogelijkheden is om Google te verplichten zijn gegevens te delen met andere bedrijven. Een andere optie is het aanpakken van contracten die Google heeft met technologiebedrijven zoals Apple, waardoor de Google-zoekmachine standaard wordt opgenomen in hun producten. Deze overeenkomsten hebben bijgedragen aan de wereldwijde dominantie van Google in de zoekmachinemarkt.

Verder kan het DOJ maatregelen voorstellen om te voorkomen dat Google zijn macht in de sector van kunstmatige intelligentie uitbreidt. De rechtbank merkte ook op dat Google een dominante positie heeft in zoekadvertenties die worden verkocht via Google Ads, wat aanzienlijk bijdraagt aan de inkomsten van het bedrijf en zijn dominantie in digitale advertenties versterkt.

Lopende evaluatie van opties door het DOJ, Google verdedigt zich

Zowel het DOJ als Google moeten vóór 4 september hun strategieën indienen om de machtsverhoudingen in de markt te herstellen. Op 6 september zal rechter Mehta deze voorstellen bespreken en verdere beslissingen nemen over de zaak. Een functionaris van het DOJ benadrukte dat de aanbevelingen nog niet definitief zijn.

Google’s juridische team heeft verklaard dat het succes van het bedrijf te danken is aan het leveren van kwaliteitsproducten, niet aan monopolistische praktijken. Ze stellen ook dat vergelijkingen moeten worden getrokken met andere zoekbedrijven zoals Amazon, dat ook profiteert van webverkeer.

Uiteindelijk zal rechter Mehta moeten beslissen over de voorgestelde acties van het Ministerie van Justitie. Als de opsplitsing doorgaat, zou dit een van de grootste ingrepen zijn tegen een Amerikaans technologiebedrijf in decennia. Het aandeel van Alphabet, het moederbedrijf van Google, daalde na de uitspraak met 2,5%, maar herstelde zich enigszins. Google heeft aangegeven in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van Mehta.

Ondertussen heeft OpenAI een nieuw AI-zoekplatform gelanceerd, genaamd SearchGPT, dat zich richt op realtime conversatiezoekopdrachten. Er wordt gespeculeerd dat dit een serieuze concurrent voor Google kan worden in de internetzoekmarkt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!