Vitalik Buterin onthult schaalbaarheidsplan voor Ethereum

Vitalik Buterin heeft een revolutionaire update van de schaalbaarheids-roadmap van Ethereum (ETH) onthuld, met als doel het veel eenvoudiger te maken voor gebruikers om persoonlijke lokale nodes te draaien. Het aanpakken van de beperkingen die full nodes opleggen aan gebruikers in een layer-1 omgeving met hoge gaslimieten is het belangrijkste van deze nieuwe visie. Vooral voor mensen die waarde hechten aan decentralisatie, privacy en vertrouwenloosheid.

Er moeten cryptografische oplossingen voor vertrouwens- en privacyproblemen worden geboden door Zero-Knowledge EVMs (ZK-EVMs) en methoden zoals Private Information Retrieval (PIR). Buterin stelde echter dat deze niet toereikend zijn. Volledig zelf gehoste nodes bieden nog steeds ongeëvenaarde weerstand tegen censuur en metadata-privacy. Zelfs cryptografisch geverifieerde systemen die alleen afhankelijk zijn van gecentraliseerde RPC-providers stellen gebruikers bloot aan dataprofilering en censuur.

De implementatie van EIP-4444 zal het schijfgebruik drastisch verminderen door de opslaggeschiedenis van nodes terug brengen tot slechts 36 dagen, wat essentieel is voor de voorgestelde strategie van Buterin. Daarbovenop pleit hij voor een gedistribueerd opslagsysteem voor geschiedenissen dat gebruikmaakt van erasure coding om langdurige gegevensbeschikbaarheid te garanderen zonder centrale afhankelijkheid. Het idee van gedeeltelijk stateloze nodes is misschien wel het meest vernieuwend.

De nodes behouden een door de de gebruiker gespecificeerd deel van de toestand, terwijl zij stateloos blokken valideren. Zij krijgen volledig vertrouwenloze toegang tot de informatie die voor hen het belangrijkst is, zoals een samengestelde lijst van ERC-20 tokens, vaak gebruikte dApps of recente accountactiviteit. In dit model worden de efficiëntie en schaalbaarheid van statelessness succesvol gecombineerd met de privacy en praktische bruikbaarheid van lokale gegevens.

Merkle-bewijzen zijn niet nodig dankzij on-chain configuratiecontracten, waarmee gebruikers kunnen bepalen welke delen van de toestand hun node bijhoudt, terwijl soepele RPC-interacties behouden blijven. Ook worden er aanpassingen aan gasprijzen voorgesteld die de uitvoeringskosten zouden verlagen, maar de kosten van staatcreatie verhogen. Dit brengt financiële prikkels in lijn met de duurzaamheid en gezondheid van het netwerk.

Deze aanpak maakt duidelijk dat Buterin wil dat het draaien van een persoonlijke full node haalbaar, toegankelijk en relevant blijft in een steeds complexer wordend netwerk, ook al is het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum’s L1 nog lang niet opgelost.