86-jarige bekend betrokkenheid bij Ponzi-schema en moet $14 miljoen betalen

Een 86-jarige voormalige advocaat uit Californië, David Kagel, is veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke straf en moet bijna $14 miljoen terugbetalen, na schuld te hebben bekend voor zijn betrokkenheid bij een miljoenenfraude met een crypto-Ponzi-schema.

Kagel werd op 8 oktober door rechter Gloria Navarro van de federale rechtbank in Las Vegas veroordeeld, nadat hij eerder in mei had toegegeven dat hij zich schuldig had gemaakt aan samenzwering om fraude met grondstoffen te plegen.

Kagel verblijft momenteel in een hospice in Las Vegas vanwege zijn slechte gezondheid. Hij zal daar zijn voorwaardelijke straf uitzitten, maar als hij het hospice verlaat, wordt hij verplicht een enkelband te dragen om zijn locatie te monitoren.

De fraude vond plaats tussen december 2017 en juni 2022, waarbij Kagel en twee medeplichtigen slachtoffers wisten te overtuigen te investeren in een vals crypto-handelssysteem. Ze beloofden hoge rendementen zonder risico, wat veel investeerders aantrok. Aanklagers verklaarden dat het drietal minstens $15 miljoen van investeerders wist te verzamelen door verschillende Ponzi-schema’s te promoten.

Kagel speelde een belangrijke rol in het opbouwen van vertrouwen bij de slachtoffers. Hij gebruikte briefpapier van zijn advocatenkantoor om brieven te schrijven die naar potentiële investeerders werden gestuurd, wat bij hen de indruk wekte dat het om een legitieme investering ging. De slachtoffers geloofden dat hun geld werd beheerd door geavanceerde handelsrobots die winst zouden maken op de crypto-markt. Er werd een gegarandeerde terugbetaling van de hoofdinvestering beloofd, samen met winsten van 20% tot 100% binnen 30 dagen.

In januari 2018 beweerde Kagel dat hij 1.000 Bitcoin, ter waarde van $11 miljoen, in een escrow-account had staan om de investeringen te waarborgen. Hij loog ook dat hij eerder in crypto had geïnvesteerd om het vertrouwen van de investeerders te versterken.

Naast deze straf werd Kagel in 2023 door het Hooggerechtshof van Californië zijn advocatenlicentie ontnomen, omdat hij eerder $25.000 aan cliëntengeld had verduisterd. Zijn twee medeplichtigen, David Saffron en Vincent Mazzotta, pleitten onschuldig en zullen in april 2024 voor de rechter verschijnen.