VS gaat zich inzetten tegen AI-oplichting met NO FAKES Act

Naarmate kunstmatige intelligentie (AI) zich verder ontwikkelt, wordt de technologie steeds vaker misbruikt. Sommige mensen gebruiken AI om cryptocurrency-gebruikers op te lichten. In reactie op deze groeiende dreiging hebben Amerikaanse wetgevers een nieuw wetsvoorstel ingediend om burgers te beschermen tegen AI-gegenereerde deepfakes.

Op 12 september presenteerden afgevaardigden Madeleine Dean en María Elvira Salazar de NO FAKES Act, wat staat voor “Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe.” Het doel van deze wetgeving is om Amerikanen te beschermen tegen misbruik van AI en het aanpakken van de verspreiding van deepfakes die zonder toestemming zijn gemaakt.

In een persbericht verklaarden de wetgevers dat de NO FAKES Act mensen de mogelijkheid geeft om op te treden tegen kwaadwillende personen die zonder toestemming digitale kopieën van hen maken, delen of er geld mee verdienen. Daarnaast worden mediaplatforms beschermd tegen aansprakelijkheid als ze materiaal verwijderen dat in strijd is met de wet.

De wet wordt gepresenteerd als een maatregel die innovatie en vrijheid van meningsuiting zal beschermen, maar niet iedereen is overtuigd dat dit het geval zal zijn.

Corynne McSherry, juridisch directeur bij de Electronic Frontier Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor digitale rechten, waarschuwt dat de NO FAKES Act kan leiden tot particuliere censuur.

In augustus schreef McSherry dat de wet vooral gunstig lijkt voor advocaten, maar dat het voor de meeste mensen een “nachtmerrie” kan zijn. Ze wees erop dat de NO FAKES Act minder bescherming biedt voor legitieme uitingen dan de bestaande Digital Millennium Copyright Act (DMCA), die auteursrecht beschermt.

McSherry legde uit dat de DMCA een eenvoudig proces biedt om verwijderde content te herstellen, terwijl de NO FAKES Act vereist dat iemand binnen 14 dagen naar de rechtbank stapt om zijn rechten te verdedigen. Ze benadrukte:

“De machtige partijen hebben advocaten in dienst die dat kunnen doen, maar de meeste makers, activisten en burgerjournalisten hebben die middelen niet.” Ze voegde eraan toe dat hoewel deepfakes serieuze schade kunnen aanrichten, de gebreken in deze wet het onwerkbaar maken.

In het tweede kwartaal van 2024 meldde softwarebedrijf Gen Digital dat oplichters die AI-deepfakes gebruiken, minstens 5 miljoen dollar aan cryptocurrency hebben gestolen. Het bedrijf waarschuwde gebruikers om alert te blijven, aangezien AI-oplichting steeds geavanceerder en overtuigender wordt.

Web3-beveiligingsbedrijf CertiK waarschuwde dat AI-aangedreven aanvallen zich kunnen uitbreiden van video en audio naar wallets met gezichtsherkenning.