Bitcoin ETF’s ervaren flinke instroom, maar de prijs reageert niet – Hoe kan dit?

Ondanks de aanzienlijke instroom in spot Bitcoin ETF’s, laat de verwachte overeenkomstige stijging van de Bitcoin koers nog op zich wachten, wat zowel beleggers als analisten in verwarring brengt.

Rapporten wijzen op een ongekende stijging van de interesse en kapitaalinstroom in deze financiële producten, wat een groeiend enthousiasme in de cryptocurrency-ruimte benadrukt. Zo hebben ETF de afgelopen weken een recordinstroom ervaren, wat de langste reeks positieve stromen sinds hun oprichting markeert, waarbij BlackRock’s IBIT voorop loopt met een aanzienlijke netto-instroom.

Alleen al op 7 juni trokken de 11 spot Bitcoin ETF’s een collectieve netto instroom van meer dan $200 miljoen, aangevoerd door een instroom van $350 miljoen in IBIT. Dit culmineerde in een duizelingwekkende netto-instroom van $15,56 miljard sinds januari.

Ondanks de aanzienlijke stijging van het aantal spot-ETF’s in de afgelopen week, is de Bitcoin koers in dezelfde periode slechts getuige geweest van een bescheiden stijging van 4,3%. De afgelopen 24 uur heeft de koningsmunt zelfs een daling ervaren, waarbij de prijs onder de $70.000 dook.

Bitcoin koers reageert niet

De huidige stagnatie in de prijs van Bitcoin, ondanks een aanzienlijke instroom van ETFs, roept vragen op over de daadwerkelijke impact van deze financiële instrumenten op de marktwaarde van de cryptocurrency. Experts suggereren echter dat er meerdere factoren een rol spelen die de invloed van de ETF’s op de prijs van Bitcoin verzwakken.

Volgens Christopher Inks, een doorgewinterde crypto-handelaar, is de marktdynamiek van Bitcoin complex, beïnvloed door een samensmelting van spothandel, futures, opties en nu ETF’s. Hij benadrukte de veelzijdige aard van de markt en gaf aan dat uitsluitend focussen op ETF-activiteiten een onvolledig beeld van prijsbewegingen oplevert. In reactie op een X-gebruiker die vroeg waarom de spot-ETF’s de prijs van BTC niet bewegen, antwoordde Ink:

“Je realiseert je toch wel dat de markt bestaat uit spot, futures, ETF’s en opties? Prijs is op elk moment een product van al deze factoren, en niet slechts één ervan.”

Verdere discussies tussen financiële experts, waaronder een opmerkelijke uitwisseling tussen investeerder Frank Makrides en Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas, werpen licht op het genuanceerde samenspel van de marktkrachten. Zo wees Balchunas erop dat terwijl ETF’s agressief gekocht worden, er gelijkwaardige verkopen plaatsvinden van andere marktdeelnemers, waardoor de prijs in evenwicht blijft.

Jimie, een andere analist, benadrukte dat hoewel ETF’s nu ongeveer 5% van het totale circulerende Bitcoin-aanbod in handen hebben, de resterende 95% wordt gecontroleerd door een diverse groep investeerders, waaronder whales, wiens handelsactiviteiten de markt aanzienlijk beïnvloeden.

Analyse van de stabiliteit van Bitcoin

Het onderzoeken van de fundamenten van Bitcoin werpt licht op waarom de prijs nog niet de stijgende instroom in spot-Bitcoin ETF’s weerspiegelt. Volgens Glassnode vertoont het circulerende aanbod van Bitcoin sinds het begin van het jaar een stijgende trend.

Doorgaans suggereert een toename van het circulerende aanbod dat er meer BTC beschikbaar zijn voor verkoop, wat zou kunnen leiden tot een prijsdaling als de vraag afneemt.

De aanhoudende vraag naar spot Bitcoin ETF’s lijkt echter voldoende aanbod te absorberen om het huidige prijsniveau te handhaven, hoewel niet genoeg om de prijzen aanzienlijk omhoog te drijven. Bovendien ondersteunt de dynamiek van open interest ook de huidige prijstrends van Bitcoin.

Uit gegevens van Coinglass blijkt dat er geen significante beweging heeft plaatsgevonden in de open interest van Bitcoin; het noteerde de afgelopen 24 uur slechts een kleine stijging van 0,8%, terwijl het optievolume met bijna 40% is gedaald.

Deze lichte stijging van de open interest, gekoppeld aan een daling van het optievolume, duidt op een voorzichtig marktsentiment.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!