Bitcoin prijs duikt opnieuw onder $70k, maar hoe komt dit?

Hoewel de Bitcoin prijs de afgelopen week vrij stabiel boven de $70k wist te blijven, kon het vandaag de verkoopdruk niet weerstaan en daalde met ongeveer 3% naar $68.700. Tegelijkertijd is de Ethereum koers, de op één na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, met 4,1% gedaald tot ongeveer $3.675. Wat heeft deze dalingen echter in gang gezet?

Beleggers reageren op sterke Amerikaanse werkgelegenheidcijfers

Op 7 juni kende de cryptomarkt voor de tweede dag op rij een neergang toen investeerders reageerden op onverwacht robuuste Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde de toevoeging van 272.000 banen in mei, waarmee de verwachte 185.000 en de 165.000 in april aanzienlijk werden overtroffen.

Deze nieuwe werkgelegenheidsgegevens verkleinen mogelijk de kans dat de Federal Reserve de rente binnenkort zal verlagen, een cruciale factor voor een liquiditeitsboost in risicovolle activa, waaronder cryptocurrencies.

Het Federal Open Market Committee (FOMC) komt op 12 juni bijeen om de rentetarieven te bespreken. De huidige marktverwachtingen voor een renteverlaging tijdens de volgende twee bijeenkomsten zijn minimaal. Volgens de CME FedWatch-tool is de kans op een renteverlaging op 12 juni slechts 0,6%, en 8,88% voor 31 juli, vergeleken met 46% voor september en 47,4% voor november.

Deze vooruitzichten hebben een negatieve invloed op risicovolle activa zoals cryptocurrencies, aandelen uit opkomende markten, obligaties en grondstoffen.

Aanzienlijke liquidaties op de cryptomarkt

De bredere cryptomarkt kende aanzienlijke liquidaties, waardoor de daling van de digitale activa verder werd verergerd. De afgelopen 24 uur was de markt voor cryptoderivaten getuige van liquidaties van meer dan $387,83 miljoen, met $348 miljoen aan longposities. Alleen al het afgelopen uur werd ruim $249 miljoen aan hefboomposities geliquideerd.

Meer dan 133.576 handelaren werden de afgelopen 24 uur geliquideerd, waarbij de grootste liquidatie plaatsvond op de OKX-beurs, waarbij een ETH/USD-swap ter waarde van $5,20 miljoen betrokken was.

Deze plotselinge dalingen hebben ongetwijfeld het beleggerssentiment beïnvloed. Vooral kortetermijnhandelaren kunnen het huidige landschap als een uitdaging ervaren, gezien de snelle en scherpe bewegingen. Het is een duidelijke herinnering aan het belang van risicobeheerstrategieën bij cryptohandel om potentiële verliezen tijdens perioden van hoge volatiliteit te beperken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!