OpenAI lanceert GPT-4o: Gratis, maar met verborgen kosten in gebruikersdata

OpenAI heeft onlangs GPT-4o uitgebracht, een geavanceerd AI-model dat tekstuele, vocale en visuele functionaliteiten combineert. Dit nieuwe model, dat aanzienlijke verbeteringen in snelheid en functionaliteit biedt ten opzichte van eerdere versies, is gratis beschikbaar voor gebruikers. Echter, deze gratis toegang gaat gepaard met een verborgen kostenpost: de gegevens van gebruikers.

“Het zal gratis zijn voor alle gebruikers, terwijl betaalde gebruikers vijf keer meer capaciteitslimieten hebben dan gratis gebruikers,” aldus OpenAI CTO Mira Murati.

AI-tool roept privacyzorgen op

GPT-4o verzamelt uitgebreide gegevens van gebruikers, waaronder teksten, audio-opnamen en afbeeldingen. Dit gaat verder dan alleen de gegevens van de gebruiker en omvat ook informatie van andere betrokken partijen tijdens interacties. Bijvoorbeeld, als een gebruiker een screenshot van een artikel uit de New York Times uploadt voor samenvatting, slaat OpenAI de auteursrechtelijk beschermde inhoud binnen de screenshot op. Deze praktijk roept zorgen op over privacy en auteursrecht, aangezien gebruikers vaak niet beseffen dat ze gegevens delen die niet van hen zijn.

“GPT-4o slokt niet alleen de eigen informatie van gebruikers op, maar ook de gegevens van derden die tijdens interacties met de AI-service worden onthuld,” meldt The Strategist.

OpenAI en “surveillancekapitalisme”: Profiteren van data

Vanwege het tekort aan geschikte trainingsdata, daalt de kwaliteit van de beschikbare trainingsdata. Daarom heeft OpenAI verschillende methoden gebruikt om data te verzamelen. De New York Times meldde dat OpenAI meer dan een miljoen uur aan YouTube-video’s had getranscribeerd, wat in strijd was met YouTube’s regels eind 2021.

Hoewel Google, de eigenaar van YouTube, geen rechtszaak aanspande, mogelijk omdat het zelf ook data verzamelt, illustreert dit hoe ver AI-bedrijven bereid zijn te gaan om data te verkrijgen.

Met GPT-4o verzamelt OpenAI snel een grote hoeveelheid door gebruikers gegenereerde multimodale data, volgens een benadering vergelijkbaar met het businessmodel van veel sociale mediaplatforms. Dit model houdt in dat technologiebedrijven producten en diensten gratis aanbieden en geld verdienen door het verzamelen van gebruikersdata. Dit weerspiegelt de bredere trend van “surveillancekapitalisme,” waarbij bedrijven profiteren van het toezicht op gebruikers.

Hoewel gebruikers toestemming hebben gegeven voor dergelijke activiteiten, blijven vragen over auteursrechtinbreuk bestaan, aldus The Times. Dit kan leiden tot het delen van gegevens die gebruikers niet bezitten, wat problemen veroorzaakt voor contentmakers. De output van AI is vaak moeilijk te herleiden tot de oorspronkelijke dataset, waardoor het voor auteursrechteigenaren lastig is om inbreuk vast te stellen.

Contentmakers nemen maatregelen tegen ongeautoriseerd gebruik van AI

Het gebruik van AI voor ongeautoriseerde training is een groeiend probleem, en contentmakers en uitgevers nemen stappen om zichzelf te beschermen. Sommigen zetten technologische maatregelen in om dataskrapping te voorkomen, terwijl anderen hun gebruiksvoorwaarden aanpassen om het gebruik van hun content voor AI te verbieden. Onlangs heeft Sony Music brieven gestuurd naar meer dan 700 generatieve AI-bedrijven en streamingdiensten met een bevel tot staking.

Daarnaast hebben meer dan 200 muzikanten, waaronder Billie Eilish, Katy Perry en Smokey Robinson, een open brief ondertekend aan AI-ontwikkelaars, technologiebedrijven en digitale platforms. In de brief eisen zij dat deze bedrijven stoppen met het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op een manier die de rechten van menselijke artiesten schendt en hun werk devalueert.

ChatGPT was dinsdag vroeg offline, waardoor gebruikers enkele uren lang geen toegang hadden tot de kunstmatige intelligentietool. De storing begon om 00:00 PDT en werd voornamelijk gemeld door mobiele gebruikers, vooral degenen die de ChatGPT Android-applicatie gebruiken. Volgens DownDetector ontstonden de meeste problemen binnen het ChatGPT-product zelf en niet bij de website of de mobiele applicatie-interface.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!