Nigeriaanse gevangenis faalt om Binance topfunctionaris naar rechtbank te brengen

De Federal Inland Revenue Service (FIRS) van Nigeria heeft de Nigerian Correctional Service ervan beschuldigd dat ze niet in staat waren om de Binance-topfunctionaris Tigran Gambaryan voor de rechtbank in Abuja te brengen voor zijn belastingontduikingszaak.

Volgens lokale media verscheen Tigran Gambaryan, de vastgehouden Binance-topfunctionaris, niet op 22 mei in de rechtbank om te worden beschuldigd van belastingontduiking door de Federal Inland Revenue Service.

In de rechtbank op woensdag uitte de aanklager, Moses Idehu, twijfel over de afwezigheid van de vastgehouden topfunctionaris, die verwacht werd te worden overgebracht vanuit detentie. Hij onthulde dat pogingen om contact op te nemen met de ambtenaren in het correctiecentrum vruchteloos waren geweest.

Idehu vroeg om een korte pauze in de zaak en verzocht om uitstel tot later op de dag om het probleem op te lossen. Echter, rechter Emeka Nwite van de Federale High Court in Abuja stelde de aanklacht tegen Gambaryan uit tot 14 juni.

T.J. Krukrubo, SAN, de advocaat van Binance, protesteerde tegen het niet presenteren van zijn cliënt door de aanklager.

Ondertussen maakte Senior Advocaat van Nigeria (SAN), Chukwuka Ikwuazo, die Gambaryan vertegenwoordigt, gebruik van de gelegenheid om de rechter te verzoeken FIRS op te dragen de naam van de medeverdachte, Nadeem Anjarwalla, te verwijderen uit de gewijzigde aanklachten, aangezien hij als “voortvluchtig” is verklaard.

De advocaat van FIRS stemde ermee in om de nodige stappen te ondernemen met betrekking tot het verwijderen van de naam van Nadeem Anjarwalla uit de aanklacht.

In april 2024 werd Tigran Gambaryan verplaatst naar de Correctiecentrum Kuje Abuja nadat hij pleitte niet schuldig te zijn aan de beschuldigingen van witwassen van geld door de Economic and Financial Crime Commission.

Ondanks zijn verzoek om borgtocht, werd dit geweigerd en blijft hij vastzitten. De beschuldigingen draaien om het verbergen van de herkomst van gelden die door Binance in Nigeria zijn gegenereerd, met een totale waarde van $35,400,000.

In maart 2024 werden belastingontduikingsaanklachten ingediend door de FIRS tegen Binance en haar leidinggevenden, waaronder Tigran Gambaryan en Nadeem Anjarwalla. Deze aanklachten omvatten het niet registreren bij de FIRS, het niet betalen van vennootschapsbelasting, het niet afdragen van btw en het faciliteren van belastingontduiking.

De Nigeriaanse regering beschuldigde de cryptocurrency-uitwisseling ervan invloed uit te oefenen op de wisselkoersen, wat leidde tot strengere controle op cryptohandelplatforms.

Op 28 februari werden Anjarwalla, een 37-jarige Brits-Keniaanse regionaal manager voor Afrika, en Gambaryan, een 39-jarige Amerikaanse hoofd van naleving van financiële misdrijven, gearresteerd door de Nigeriaanse autoriteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!