Rusland en China versterken hun samenwerking tegen de VS

In een tijd van toenemende wereldwijde spanningen versterken Rusland en China hun bondgenootschap en tonen ze een gezamenlijke weerstand tegen het Amerikaanse beleid.

Deze alliantie markeert een significante verschuiving in de internationale relaties en laat zien dat beide landen vastbesloten zijn om de hegemonie van de VS op meerdere gebieden uit te dagen.

Leiders nemen het serieus!

President Vladimir Poetin en de Chinese premier Xi Jinping hebben onlangs diverse ontmoetingen gehad die de steeds hechtere samenwerking tussen hun landen benadrukken.

Na een privéwandeling volgden diepgaande gesprekken met de nieuwe Russische minister van Defensie, Andrei Belousov, en zijn voorganger, Sergei Shoigu, die nu de veiligheidsraad voorzit.

Ook Poetins belangrijkste adviseurs op het gebied van buitenlandse zaken waren aanwezig bij deze besprekingen, wat het belang van de dialoog onderstreept. Vorige vrijdag woonde Poetin samen met Chinese leiders een ceremonie bij ter ere van Sovjet-soldaten in het noordoosten van China.

Deze ceremonie, onderdeel van een reeks evenementen inclusief de China-Rusland Expo, symboliseert de versterkte banden tussen de twee landen.

Hoewel de officiële verklaringen van Chinese leiders schaars zijn, zijn de implicaties van deze gebaren onmiskenbaar.

Rusland en China nemen grote economische stappen

De economische samenwerking tussen Rusland en China duidt op een strategische verschuiving weg van de afhankelijkheid van westerse economische systemen.

Recentelijk heeft China voor maar liefst $53,3 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht, de grootste verkoop in zijn geschiedenis, uitgevoerd in het eerste kwartaal van 2024. Deze stap valt samen met een aanzienlijke daling van de Amerikaanse dollar, die een laagste punt in een maand bereikte van 104,20.

Deze beweging is geen op zichzelf staand geval. Sinds 2022 hebben de BRICS-landen, onder leiding van China, geleidelijk hun Amerikaanse activa afgebouwd, wat wijst op een verschuiving naar andere reserves, voornamelijk goud.

In het afgelopen jaar heeft China verschillende tonnen goud aan zijn reserves toegevoegd, met een waarde van ongeveer $550 miljard. Stephen Chiu, Chief Asia Foreign-Exchange and Rates Strategist bij Bloomberg Intelligence, zei hierover:

“Doordat China beide verkoopt, ondanks dat we dichter bij een renteverlaging van de Fed komen, is er duidelijk een intentie om weg te diversifiëren van Amerikaanse dollarbezit.”

Deze verandering beperkt zich niet tot China. Zelfs België, een trouwe bondgenoot van de VS, heeft zich verwijderd door $22 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties te verkopen.

Deze acties maken deel uit van een bredere de-dollarisatiestrategie die door BRICS-landen wordt omarmd, met als doel de wereldwijde hegemonie van de Amerikaanse dollar te verminderen.

BRICS op weg naar een nieuw economisch kader

De strategische economische plannen van BRICS leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe munt, een directe uitdaging voor de dominantie van de Amerikaanse dollar.

Kazem Jalali, de Iraanse ambassadeur in Rusland, heeft de samenwerking tussen Rusland en Iran voor dit ambitieuze project bevestigd.

“De oprichting van een nieuwe gemeenschappelijke munt binnen de associatie is waar Rusland en Iran aan werken.”Kazem Jalali

Jalali merkte op dat meer dan 60% van de handel tussen de twee landen nu de Amerikaanse dollar omzeilt en in plaats daarvan lokale valuta gebruikt.

Dit maakt deel uit van een strategie die erop gericht is een multipolaire wereld te bevorderen, waar economische macht gelijkmatiger wordt verdeeld.

De invoering van een BRICS-munt zou de wereldhandel fundamenteel kunnen veranderen, de invloed van het Westen kunnen verminderen en de economische soevereiniteit van ontwikkelingslanden kunnen versterken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!