Grote cryptobeurs Binance onder vuur vanwege vermeend toestaan van marktmanipulatie

De toonaangevende cryptocurrency-beurs Binance wordt opnieuw geconfronteerd met kritiek, nadat er beschuldigingen opgedoken zijn van het toestaan van marktmanipulatie in een nieuw rapport van de Wall Street Journal.

Volgens een artikel van de Wall Street Journal, waarin insiders van Binance worden geciteerd, hebben onderzoekers voor $300 miljoen aan wash trades geïdentificeerd die naar verluidt vorig jaar door DWF Labs zijn uitgevoerd.

Wash trading omvat het kopen en verkopen van een actief, zoals cryptocurrencies, om de prijzen of het handelsvolume kunstmatig op te blazen.

Het probleem kwam naar verluidt aan het licht nadat Binance in 2022 een speciaal team had opgericht om verdachte handelspraktijken te onderzoeken, waarbij het team naar verluidt honderden gebruikers had geïdentificeerd die de servicevoorwaarden van de beurs overtraden en hun verwijdering adviseerde als onderdeel van zijn inspanningen om zijn platform op te schonen.

Het team ontdekte dat klanten die voor meer dan $100 miljoen per maand handelden, zich bezighielden met wash trading en pump-and-dump-regelingen. Eind vorig jaar concentreerde het team zich op DWF Labs, verdacht van het manipuleren van de prijs van het YGG-token en verschillende anderen, naast de wash trading.

Ondanks deze bevindingen ondernam Binance naar verluidt geen actie tegen DWF Labs, waarbij de uitwisseling beweerde dat het bewijs tegen de klant niet doorslaggevend was en dat het hoofd van het onderzoeksteam vervolgens werd ontslagen nadat uit een intern onderzoek geen bewijs van wangedrag door DWF Labs was gebleken.

Binance heeft de bevindingen betwist en in een verklaring aan Cointelegraph toegevoegd dat het een “robuust markttoezichtkader heeft dat marktmisbruik identificeert en actie onderneemt.” Tevens heeft DWF Labs zelf de beschuldigingen heftig ontkend en gezegd dat ze ongegrond waren en de feiten verdraaien”.

Binance reageerde verder op het artikel op sociale media dat het de afgelopen drie jaar “bijna 355.000 gebruikers heeft buitengesloten met een transactievolume van meer dan $2,5 biljoen” wegens het schenden van de gebruiksvoorwaarden. Daarnaast gaf het aan dat de concurrentie tussen marktmakers hevig is en het de taak van het onderzoeksteam is om “neutraal te zijn en naar het bewijsmateriaal te kijken zonder enige vooringenomenheid, inclusief vooroordelen die voortkomen uit de claims van marktmakers tegen hun concurrenten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!