Regulatie in de EU geeft grote banken vertrouwen om cryptocurrency-sector te betreden

De duidelijkheid die wordt geboden door de implementatie door de Europese Unie van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) zet enkele van de grootste banken van het blok ertoe aan om te overwegen de cryptocurrency-sector te betreden.

Lukas Enzersdorfer-Konrad, plaatsvervangend CEO van Bitpanda, legde in een interview uit dat dit komende regelgevingskader Europese banken ertoe aanzet cryptocurrency als activaklasse te adopteren en tokenisatietechnologie te onderzoeken.

Het belangrijkste doel van MiCA

In mei 2023 heeft de Europese Raad het eerste alomvattende wettelijke kader voor de cryptocurrency-sector vastgesteld met de introductie van de MiCA-regelgeving. Dit raamwerk is ontworpen om beleggers te beschermen door strengere transparantievereisten en antiwitwasprotocollen (AML) af te dwingen.

De door MiCA geboden duidelijkheid op het gebied van regelgeving heeft het vertrouwen van Europese banken in de ontwikkeling van cryptocurrency-diensten vergroot. Het ontbreekt deze banken echter vaak aan technische expertise en infrastructuur, wat hen ertoe aanzet partnerschappen te zoeken met gevestigde aanbieders van cryptodiensten. Bitpanda, een opmerkelijke speler op dit gebied, is een hulpmiddel geworden voor banken die graag snel de markt willen betreden zonder de interne capaciteiten die in de loop van de tijd zijn ontwikkeld, zoals opgemerkt door Enzersdorfer-Konrad van Bitpanda.

Onder de prominente partnerschappen heeft Raiffeisen, de grootste gemeenschapsbankgroep van Oostenrijk, samengewerkt met Bitpanda om digitale activadiensten te introduceren bij zijn retailbankingklanten. Deze samenwerking maakt deel uit van een bredere trend waarbij grote Europese banken mogelijkheden onderzoeken om zakelijke cryptodiensten aan te bieden.

Goedkeuring van Bitcoin ETF’s ook goed nieuws voor banken

De recente goedkeuring van de eerste Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten heeft volgens Enzersdorfer-Konrad de institutionele belangstelling aanzienlijk aangewakkerd, vooral onder de grootste banken van Europa. Hij merkte op dat banken van verschillende niveaus in heel Europa actief op zoek zijn naar aanbieders en gebruiksscenario’s voor cryptodiensten onderzoeken.

De grootste federale bank van Duitsland, de Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), reageert op deze groeiende vraag door plannen aan te kondigen om crypto-bewaardiensten aan te bieden aan haar institutionele klanten, te beginnen in de tweede helft van het jaar. LBBW zal de infrastructuur van Bitpanda gebruiken om deze bewaardiensten te faciliteren.

De plaatsvervangend CEO van Bitpanda benadrukte dat veel van de grote zakelijke klanten van LBBW al crypto-activa op hun balans hadden staan, zelfs voordat de bank haar onderzoek naar crypto-bewaaroplossingen startte. Uit gesprekken met relatiemanagers bleek dat deze bedrijven al gedeeltelijk in crypto en Bitcoin investeerden.

Enzersdorfer-Konrad legde verder uit dat de verschuiving naar oplossingen voor crypto-bewaring door banken als LBBW wordt aangedreven door het bestaande vertrouwen dat het publiek heeft in financiële instellingen om hun fiatgeld en edele metalen veilig te beheren, gekoppeld aan de toenemende belangstelling van bedrijven voor cryptocurrencies.

Wat zijn de normen die door MiCA worden geëist?

De cryptocurrency-sector staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen in de regelgeving nu de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) de Regulatory Technical Standards (RTS) heeft opgesteld, die uiterlijk 30 juni 2024 aan de Europese Commissie moeten worden voorgelegd. Deze standaarden zijn van cruciaal belang voor Crypto-Asset Service Providers (CASP’s) die een MiCA-licentie willen verkrijgen.

De kerncomponenten van MiCA omvatten een reeks wettelijke vereisten die zijn ontworpen om CASP’s te integreren in het bredere financiële en juridische kader, en zich aan te passen aan hun specifieke operationele behoeften. CASP’s zijn verplicht een robuust pakket wetten en procedures ter bestrijding van het witwassen van geld te implementeren om te voorkomen dat illegale fondsen als legitiem worden gemaskeerd. Bovendien zijn zij belast met het vaststellen van maatregelen om de financiering van terrorisme te dwarsbomen, en ervoor te zorgen dat er geen geld naar terroristische groeperingen wordt gesluisd.

Bovendien moeten CASP’s het maximale kapitaal bepalen dat zij mogen uitgeven, wat duidelijk in hun charter moet worden uiteengezet. De normen vereisen ook dat CASP’s een grondig Customer Due Diligence (CDD) uitvoeren, waarbij ze de identiteit van hun klanten verifiëren en de risico’s beoordelen die aan hun transacties zijn verbonden. Een ander cruciaal element betreft het opzetten van procedures voor het opsporen en melden van verdachte transacties aan de bevoegde autoriteiten.

Ten slotte wordt van CASP’s verwacht dat zij samenwerken met regelgevende instanties en de nodige informatie delen, waardoor hun integratie in het regelgevingskader wordt versterkt. Deze vereisten zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat CASP’s transparant en verantwoordelijk opereren, in lijn met bredere fiscale en regelgevende verwachtingen om een veilige en stabiele cryptomarktomgeving te bevorderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!