Indonesië en Australië werken samen tegen onbelaste crypto

Indonesië en Australië hebben een nieuwe overeenkomst ondertekend om samen te werken op het gebied van belastingen op cryptovaluta. Het Memorandum van Overeenstemming (MoU) werd op 22 april specifiek ondertekend door de Indonesische Directoraat-Generaal Belastingen (DGT) en de Australische Belastingdienst (ATO), zoals aangekondigd in een officiële persverklaring.

De ondertekening vond plaats op de Australische ambassade in Jakarta. Het doel van deze overeenkomst is om de detectie van crypto-activa met potentiële belastingverplichtingen in beide landen te verbeteren. Onder deze afspraak zullen de belastingautoriteiten van beide landen gebruikmaken van verbeterde gegevens uitwisselingsmogelijkheden om belangrijke informatie over cryptovaluta gemakkelijker te kunnen delen.

Mekar Satria Utama, Directeur Internationale Belastingen bij de DGT, benadrukte dat het MoU het belang onderstreept van belastingautoriteiten die innovatie omarmen om zich aan te passen aan de snelle evolutie van financiële technologieën op wereldwijde schaal. In zijn woorden:

“Hoewel crypto-activa relatief nieuw zijn, blijft de noodzaak om een rechtvaardige belasting te waarborgen essentieel om economische groei te bevorderen en inkomsten te genereren voor cruciale publieke investeringen op gebieden zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.”

Aan de andere kant, Belinda Darling, Assistant Commissioner bij de ATO, legde de nadruk op de langdurige samenwerking tussen de twee belastingautoriteiten, die bijna twee decennia overspant. Ze benadrukte dat dit recente initiatief voortbouwt op eerdere samenwerkingen om de dienstverlening aan belastingbetalers te moderniseren.

De ATO en DGT hebben specifiek samengewerkt aan initiatieven zoals het verbeteren van de diensten aan belastingbetalers door de introductie van de virtuele belastingassistent en het implementeren van een btw op digitale goederen en diensten. Hun samenwerking strekt zich ook uit tot internationale belastingzaken en bredere hervormingen.

Het rapport benadrukt dat deze recente overeenkomst de wederzijdse toewijding van Indonesië en Australië onderstreept om zich aan te passen en te innoveren in een veranderend financieel landschap. Het beoogt een eerlijk en duurzaam belastingkader te creëren dat geschikt is voor het digitale tijdperk.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!