Directeur van JPMorgan Chase steelt $2,4 miljoen van klanten

Een oud-directeur van JPMorgan Chase heeft toegegeven $2,4 miljoen te hebben gestolen van klanten, zo blijkt uit nieuwe gerechtelijke documenten.

In een vonnis dat op 15 maart werd ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank in het zuidelijke district van New York, veroordeelt rechter Denise L. Cote Kevin Chiu tot 48 maanden gevangenisstraf nadat hij schuldig had gepleit aan bankfraude.

Volgens openbare aanklagers heeft Chiu van ten minste zes rekeningen van vijf verschillende klanten gestolen door zijn positie te gebruiken om zonder hun toestemming of medeweten geld van hun rekeningen over te maken.

Nadat hij de controle over het geld van de klanten had overgenomen, gebruikte Chiu deze vervolgens om in effecten te handelen, voor persoonlijke uitgaven en zijn diefstallen van sommige rekeningen te verdoezelen door het ontbrekende geld te vervangen door meer geld dat hij van andere rekeningen had gestolen.

Aanklagers zeggen dat een van de slachtoffers, die $900.000 verloor door het wangedrag van Chiu, een 74-jarige vrouw was die in een rolstoel zat en hem het grootste deel van haar financiën toevertrouwde. Zo luidt het document als volgt:

“In plaats daarvan heeft zij verzocht dat beklaagde haar een kopie van haar rekeningafschrift zou overhandigen als zij het filiaal zou bezoeken. Zij vertrouwde erop dat de beklaagde haar financiën zou beheren.

De beklaagde maakte misbruik van deze regeling om bijna een miljoen dollar van haar rekening te stelen, waardoor deze bijna werd leeggemaakt, en maakte vervolgens valse rekeningafschriften op – die hij haar persoonlijk overhandigde toen ze hem in een rolstoel in het filiaal zou bezoeken – om te verbergen dat eventuele er ontbrak geld.

Hij profiteerde ook van haar vertrouwen en vertrouwen in hem door haar te vragen blanco transactieformulieren te ondertekenen toen ze in het filiaal was, waarmee hij haar geld stal.”

Naast de gevangenisstraf moet Chiu ook $1,6 miljoen aan restitutie betalen, en na zijn vrijlating krijgt hij een proeftijd van drie jaar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!