Indonesië eist dat crypto-producten door een regelgevende sandbox gaan

Crypto-bedrijven moeten worden geëvalueerd in een regelgevende sandbox voordat ze een vergunning krijgen om te opereren in Indonesië, zodra het toezicht op de sector wordt overgedragen aan de Financial Services Authority (OJK) in januari 2025.

“Dit sluit aan bij onze instelling bij OJK, met name op het gebied van consumentenbescherming en educatie,” zei Hasan Fawzi, hoofd toezicht op financiële technologie, digitale financiële activa en crypto bij de toezichthouder, tijdens een media-briefing op dinsdag. “We verwachten dat onze regelgevende mechanismen rechtstreeks van invloed zullen zijn op het voorkomen van frauduleuze investeringen.”

Bedrijven die diensten aanbieden in Indonesië zonder te worden geëvalueerd in de sandbox, worden beschouwd als illegaal opererend.

Een regelgevende sandbox fungeert als een ruimte voor testen en innovatieontwikkeling om producten te evalueren en ervoor te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar zijn. Het biedt een geïsoleerde omgeving om proefruns uit te voeren die helpen bij het verbeteren van de beveiliging en verantwoord beheer in de financiële sector.

De sector staat momenteel onder toezicht van de regelgever voor grondstoffen en futures-handel, Bappebti, omdat crypto-activa worden geclassificeerd als grondstoffen. Eenmaal onder toezicht van OJK zal crypto hoogstwaarschijnlijk worden heringedeeld als financiële instrumenten.

De regelgevende zandbak stelt crypto-bedrijven ook in staat om te wennen aan de regelgeving en het toezicht dat wordt gehandhaafd door OJK, zei Hasan, waarbij hij een standpunt herhaalde van eerder deze maand.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!