EU verbiedt transacties via zelfbeheerde crypto-wallets

In een recente update van de regelgeving heeft de Europese Unie (EU) een verbod ingevoerd op cryptocurrency-transacties die worden uitgevoerd via niet-geïdentificeerde crypto-wallets onder eigen beheer, ongeacht de transactiewaarde. Deze stap maakt deel uit van de onlangs door de EU aangenomen anti-witwasregelgeving (AML).

Patrick Breyer, een lid van het Europees Parlement die de Deutsch Piraten Partei vertegenwoordigt, onthulde op 19 maart dat de meerderheid van de hoofdcommissie van het EU-Parlement dit verbod steunde. Breyer en Gunnar Beck, een ander parlementslid van het Alternatief voor Duitsland (AfD), partij, behoorden tot de andersdenkenden.

Dit verbod is specifiek gericht op niet-geregistreerde portemonnees die door dienstverleners worden aangeboden, en heeft betrekking op portemonnees met zelfbewaring die toegankelijk zijn via mobiele, desktop- of browserapplicaties.

De onlangs aangenomen antiwitwaswetgeving legt ook beperkingen op aan contante transacties en anonieme cryptocurrency-betalingen. Contante transacties van meer dan €10.000 en anonieme contante betalingen van meer dan €3.000 worden volgens deze regelgeving als illegaal beschouwd.

Verwacht wordt dat deze wetten binnen drie jaar na inwerkingtreding volledig operationeel zullen zijn. Er zijn echter verwachtingen dat ze eerder dan de standaardtermijn zullen worden afgedwongen.

Cryptocurrency-netwerken opereren doorgaans in omgevingen zonder toestemming, waardoor iedereen een cryptografische privésleutel kan genereren en zonder beperkingen aan het systeem kan deelnemen. Dit principe vormt de kern van cryptocurrencies, met als doel een meer inclusief en rechtvaardig financieel systeem tot stand te brengen dat de privacy van gebruikers respecteert.

Critici, waaronder Patrick Breyer, beweren dat deze goedkeuring door de regelgevende instanties de financiële vrijheid en de fundamentele mensenrechten ondermijnt. Breyer is van mening dat het recht om transacties anoniem uit te voeren fundamenteel is.

De cryptogemeenschap, die privacy en decentralisatie waardeert, heeft zich krachtig verzet tegen de regelgevende maatregelen van de EU. Terwijl sommigen de nieuwe antiwitwaswetten als noodzakelijk beschouwen, maken anderen zich zorgen over mogelijke privacyschendingen en negatieve gevolgen voor de economische activiteiten.

Daniel “Loddi” Tröster, gastheer van de Sound Money Bitcoin Podcast, benadrukte de praktische uitdagingen en gevolgen van de wetgeving, met name de effecten ervan op donaties en het gebruik van cryptocurrency binnen de EU. Hij uitte zijn zorgen over de mogelijke verstikkende werking van deze regelgeving. Belangrijk is dat transacties tussen zelfbewarende portemonnees niet worden beïnvloed door de nieuwe wet.