Jumbo test AI-scanners om rijpheid van fruit te beoordelen

Zoals de titel al aangeeft, is de Nederlandse supermarktketen Jumbo AI-aangedreven scanners aan het testen die de rijpheid van fruit beoordelen.

De scanners, die momenteel worden ingezet in geselecteerde Jumbo-winkels (Nederland) en Migros-winkels (Zwitserland), hebben positieve feedback gekregen van zowel retailers als consumenten. Deze winkels melden een toegenomen verkoop van avocado’s en een afname van het aantal beschadigde vruchten doordat het winkelend publiek zich inzette om de rijpheid te testen.

Europa test AI-aangedreven fruitscanners

Het vroege succes wekte de interesse van grote Duitse retailers, die naar verwachting binnenkort met een proefprogramma zullen beginnen. Volgens het rapport zijn er ook gesprekken gaande om de technologie naar de Britse winkels te brengen. Zo gaf Marco Snikkers van OneThird, het Nederlanse bedrijf achter de technologie, het volgende aan:

“Het is echt, het gebeurt. Eerlijk gezegd zijn we totaal overweldigd en verrast door de positieve feedback die we hebben gekregen.”

Een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van deze scanners in de winkels was de bezorgdheid dat consumenten avocado’s zouden beschadigen door in ze te knijpen om de rijpheid te beoordelen. Deze traditionele methode kan de integriteit van het fruit in gevaar brengen, waardoor het onverkoopbaar wordt.

Volgens het rapport bieden AI-aangedreven scanners echter een niet-invasieve manier om de rijpheid van het fruit nauwkeurig te beoordelen zonder de producten te beschadigen.

Hoewel de scanners momenteel beperkt zijn tot avocado’s, zijn ze veelbelovend voor een breder assortiment producten. OneThird is van plan de technologie uit te breiden om ander fruit, waaronder mango’s, meloenen en kiwi’s, te beoordelen. Vanwege de bestaande gegevensbeschikbaarheid zullen mango’s waarschijnlijk de volgende toevoeging zijn.

AI-scanners besparen fruit en stimuleren de omzet

De sleutel tot het uitbreiden van de mogelijkheden van de scanner ligt in het verzamelen van gegevens. OneThird benadrukt dat het trainen van de AI voor nieuw fruit aanvullende gegevens vereist, wat leidt tot een gefaseerde uitrol voor verschillende producten.

De potentiële voordelen van AI-aangedreven versheidsscanners zijn tweeledig. Voor detailhandelaren kan de technologie de verspilling verminderen en mogelijk de verkoop van andere aanvullende producten vergroten. Voor consumenten bieden de scanners een handige en objectieve manier om perfect rijpe avocado’s te selecteren, wat leidt tot een aangenamere eetervaring.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!