EU Parlement stemt voor sancties-wetgeving inclusief crypto

Het Europees Parlement heeft dinsdag een nieuwe reeks regels goedgekeurd om op te treden tegen schendingen van sancties, ook via crypto. Parlementsleden die de 27 lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigen, hebben 543 stemmen vóór de nieuwe regels uitgebracht, met 45 tegenstemmen en 27 onthoudingen.

De nieuwe regels werden geïnitieerd door de invasie van Rusland in Oekraïne en de groeiende zorgen dat EU-financiële sancties tegen Rusland werden geschonden. “We hebben deze wetgeving nodig omdat uiteenlopende nationale benaderingen zwaktes en mazen hebben gecreëerd, en het zal de confiscatie van bevroren activa mogelijk maken,” zei de Nederlandse wetgever Sophie in ’t Veld, die belast is met het loodsen van de wetten door het Parlement, in een persverklaring.

Hoewel sancties op EU-niveau worden aangenomen, zijn individuele lidstaten belast met de handhaving van die regels – en alles van “definities van sanctieschending” en “bijbehorende straffen” kan van land tot land verschillen, aldus een persbericht over de plenaire stemming. De restrictieve maatregelen van de EU zijn van toepassing op een breed scala van financiële diensten, waaronder het leveren van “crypto-assets en wallets,” aldus de aangenomen tekst.

Sancties kunnen het bevriezen van activa omvatten, inclusief crypto. “De nieuwe wet stelt consistente definities vast voor overtredingen, waaronder het niet bevriezen van fondsen, het niet respecteren van reisverboden of wapenembargo’s, het overmaken van fondsen naar personen die onder sancties vallen, of het zakendoen met staatsbedrijven van landen onder sanctie,” aldus het persbericht. Het wetsvoorstel moet nu groen licht krijgen van de Raad, die topambtenaren van lidstaten bijeenbrengt voordat het wet kan worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!