Klantgegevens van Binance staan maandenlang openbaar op GitHub

Veiligheid is in de cryptomarkt altijd topprioriteit geweest. Vandaar dat cryptocurrency-beurzen jaarlijks miljoenen uitgeven om hun klantdata veilig te houden. Het is dan ook niet de bedoeling dat deze gegevens op een website zoals GitHub geplaatst worden. Dit is echter precies wat de klanten van ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance overkomen is.

Volgens een rapport van 404 Media zou een verzameling informatie van klanten van Binance, waaronder code, interne wachtwoorden en infrastructuurdiagrammen, zijn gelekt door een account met de naam “Termf” en bleef deze maandenlang publiekelijk beschikbaar op GitHub. Het materiaal is verwijderd na een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending door Binance.

Een belangrijk aspect van de blootgestelde code had betrekking op systemen die waren gemarkeerd als ‘prod’, wat duidt op een verbinding met de live site van Binance in plaats van met ontwikkelings- of demonstratieomgevingen.

De situatie kwam aan het licht toen 404 Media op 5 januari 2024 contact opnam met Binance en de beurs op de hoogte bracht van de gelekte gegevens. Vervolgens reageerde Binance door een verwijderingsverzoek vanwege auteursrechtschending in te dienen bij GitHub. In dit verzoek erkende Binance dat het gelekte materiaal interne code bevatte die “een aanzienlijk risico vormt” voor de beurs, wat “ernstige financiële schade” en mogelijke verwarring of schade voor gebruikers veroorzaakt.

Ondanks de erkenning van het lek probeerde Binance via een woordvoerder zijn gebruikersbestand gerust te stellen. De woordvoerder verklaarde dat het beveiligingsteam van Binance de situatie had beoordeeld en tot de conclusie was gekomen dat de gelekte code niet leek op de code die momenteel in productie is. De woordvoerder benadrukte de veiligheid van de gegevens en activa van gebruikers en beweerde dat de gelekte informatie slechts een “verwaarloosbaar risico” vormde voor de veiligheid van de gebruiker, hun activa en het algehele platform.

De recente blootstelling van gevoelig materiaal van Binance op GitHub heeft echter wel aanleiding gegeven tot bezorgdheid over de veiligheid van een van ‘s werelds grootste cryptocurrency-beurzen. Zo onderstreept het incident het belang van robuuste beveiligingspraktijken binnen de cryptocurrency-industrie.

Naarmate het cryptocurrency-landschap evolueert, herinneren dit soort beveiligingsincidenten aan de noodzaak van constante waakzaamheid en proactieve maatregelen om bescherming te bieden tegen potentiële bedreigingen. Ook gebruikers spelen een cruciale rol bij het verbeteren van hun veiligheid in de cryptocurrency-ruimte. Het implementeren van praktijken zoals het inschakelen van tweefactorauthenticatie en het regelmatig bijwerken van wachtwoorden kunnen bijdragen aan een veiligere gebruikerservaring.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!