Als alle Bitcoins zijn gemined, wat gebeurt er dan?

Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Het digitale goud van de toekomst is de Bitcoin. Goud wordt met veel mankracht gedolven, waar dit bij de Bitcoin met de rekenkracht van computers gebeurt in plaats van fysieke arbeid. Er komt een moment dat de laatste Bitcoin wordt gemined, wanneer is dat en wat gebeurt er dan? Fysieke arbeid is ook niet nodig bij het bekijken van Nederlandse online casino’s legaal op internet. 

Is dit belangrijk?

Er is steeds meer rekenkracht nodig om “hash”-codes te genereren, hiermee worden transactie “blocks” geverifieerd en toegevoegd aan een blockchain. Dit proces wordt “proof of work” genoemd waarmee de miners Bitcoins verdienen. In China is deze energieslurpende manier van Bitcoins minen niet meer welkom omdat het te veel CO2 uitstoot. Op andere plaatsen zoals Florida en El Salvador zijn miners op zoek naar duurzame manieren om Bitcoins te minen. De vraag is natuurlijk hoelang er nog gemined moet worden voordat de laatste Bitcoin in handen is?

De vermoedelijke mysterieuze creator van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, voorzag een maximaal aantal munten in de broncode die kon bestaan. Maximaal 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gemined. De voorraad van Bitcoins moest volgens hem exclusief en schaars blijven. Er was ook nog een tweede beperking in de broncode, per ontwerp wat wordt ontgonnen wordt het minen trager. Miners kunnen nu maar één “block” om de tien minuten toevoegen om een transactie te verifiëren.

Wiskundig probleem komt om de hoek kijken

De “hashes” die opgelost moeten worden om een “block” te ontgrendelen worden steeds ingewikkelder. De moeilijkheidsgraad van een “block” stond enige tijd geleden op 16 biljoen. Dit betekent dat een computer een kans heeft van 1 op 16 biljoen om de juiste “hatch” te raden. Een “hatch” is een hexadecimaal getal van 64 cijfers. Om de “hash” snel te ontsluieren zijn er enorm krachtige computers nodig. Los je deze “hash” als eerste op dan mag je namelijk de transactie “block” aan de blockchain toevoegen. Dit systeem wordt “ proof of work” genoemd.

Verder is er nog een beperking die wordt opgelegd. De beloning die miners krijgen wordt ongeveer om de 4 jaar gehalveerd. Dit betekent om de 210.000 “blocks”. Bij Legale goksites Nederland kun je ook altijd een gokje wagen om wat geld te proberen te winnen.

Wanneer is de laatste Bitcoin gemined?

Tot nu toe zijn er ongeveer 19,5 miljoen Bitcoins gemined. Er zijn dus nog 2,5 miljoen Bitcoins te minen totdat het plafond is bereikt. Alle Bitcoins die momenteel zijn gemined circuleren niet op de markt. Sommige houders zijn hun portefeuille kwijt of hebben geen toegang meer tot hun cryptomunten. Over Nakamoto gaan geruchten dat die zou zijn overleden, hierdoor zouden 1 miljoen Bitcoins voor altijd vaststaan op de blockchain ter waarde van 29,2 miljard euro.

Zijn we nu in de eindfase van het minen van Bitcoin beland? Door de halvering van de Bitcoin kan dit nog weleens heel anders uitpakken. In het begin tijdperk kregen de miners 50 Bitcoins per “block”, op moment van schrijven €2.134.900 waard. In 2012 kregen miners nog maar 25 Bitcoins per “block” en vandaag de dag zijn dat er 6,25. In deze snelheid en rekening houden met de halvering van de Bitcoin, zal ergens in 2140 de laatste Bitcoin worden gemined.

De laatste Bitcoin is gemined en dan?

Theoretisch kan het protocol van Bitcoin nog veranderen zodat het plafond van 21 miljoen verhoogd wordt. 95% van de miners moeten hieraan meewerken anders valt dit niet aan te passen. Waarschijnlijk zal dit alleen gebeuren als de koers van de Bitcoin een enorme vlucht neemt. Miners zijn na het minen van de laatste Bitcoin ook niet ineens werkloos. Transacties kunnen nog worden geverifieerd en hiermee de transactiekosten opstrijken. Nu is dit bedrag enkele dollars per “block”, deze prijs zal waarschijnlijk stijgen naarmate de munt schaarser wordt. 

De transactiekosten kunnen oplopen tot duizenden dollars, waardoor Bitcoin waarschijnlijk nooit gebruikt zal worden als dagelijks betaalmiddel. Wel blijft het een goede investering, digitaal goud dus.

Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!