50% van de cryptocurrencies kunnen wellicht als dood worden bestempeld

Cryptocurrencies, of digitale activa die werken op gedecentraliseerde netwerken, zijn in het afgelopen decennium sterk toegenomen. CoinGecko, een crypto-rankingplatform, verklaarde in een nieuw rapport dat het sinds 2014 meer dan 24.000 cryptocurrencies heeft vermeld. Het totale aantal cryptocurrencies dat ooit heeft bestaan, zou groter kunnen zijn dan dit aantal.

Niettemin hebben niet alle crypto’s de volatiele en competitieve cryptomarkt overleefd of gedijen. Volgens een recent rapport van CoinGecko zou meer dan 50% van de cryptocurrencies die het in het afgelopen decennium heeft vermeld, als ‘dood’ kunnen worden beschouwd. Het rapport definieert “dode” of “mislukte” munten als cryptocurrencies die ooit op CoinGecko stonden vermeld, maar nu zijn gedeactiveerd op basis van verschillende omstandigheden, zoals het ontbreken van enige handelsactiviteit in de afgelopen 30 dagen.

Deze categorie omvat ook projecten die als frauduleus of misleidend zijn geïdentificeerd. Sommige projecten kunnen verzoeken om deactivatie, bijvoorbeeld wanneer het team ontbonden is, re-brand of het project sluit, of wanneer oude tokens voldoende illiquide of “dood” worden; zij worden ook geclassificeerd als dode munten.

Volgens CoinGecko zijn 50%, of ongeveer 14.039, van de meer dan 24.000 cryptocurrencies die sinds 2014 op het platform zijn vermeld, overleden. Het merendeel van de dode cryptocurrencies werd gelanceerd tijdens de bullrun van 2020-2021, waarvan er 7.530 zijn gestorven, wat 53,6% vertegenwoordigt van alle dode cryptocurrencies op CoinGecko.

Gedurende deze periode werden er meer dan 11.000 cryptocurrencies vermeld op CoinGecko, waarvan 70% is gesloten. In vergelijking hiermee zijn er 1.450 projecten die tijdens de bullrun van 2017-2018 zijn gelanceerd, later stopgezet. Drieduizend cryptocurrencies werden in deze periode vermeld op CoinGecko, wat resulteerde in een vergelijkbaar faalpercentage van 70%.

Het hoge aantal dode munten gedurende de periode 2020-2021 kan worden gekoppeld aan de eenvoud waarmee tokens kunnen worden uitgezet, evenals de populariteitstoename van memecoins. Veel memecoin-projecten beginnen echter zonder product, en het overgrote deel faalt na een korte tijd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!