EU acht industrie-input belangrijk bij opstellen stablecoin-regelgeving

De bankenregulator van de Europese Unie (EU) hield donderdag een openbare hoorzitting om haar voorgestelde operationele richtlijnen voor uitgevers van stablecoins te bespreken onder het aanstaande kader voor markten in crypto-activa (MiCA). Tijdens de hoorzitting drongen functionarissen er bij het publiek en de industrie op aan om met hen in gesprek te gaan om de regels juist te krijgen.

In 2023 schreef de EU geschiedenis toen zij het eerste alomvattende kader voor crypto-regulering in een belangrijke jurisdictie afrondde, dat volledig van kracht zou worden in december. Sindsdien hebben de regelgevers van de EU, van de Europese Bankautoriteit (EBA) tot de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), overleg gepleegd over hun regels en richtlijnen voor crypto-uitgevers en bedrijven zoals voorgeschreven door MiCA.

De EBA is bijvoorbeeld belast met het opstellen van een enkel regelboek onder MiCA voor uitgevers van stablecoins en zal later ingaan op beleid dat toezichthouders moeten implementeren. Tijdens de hoorzitting van donderdag hebben beleidsfunctionarissen van de EBA de voorgestelde richtlijnen uiteengezet voor uitgevers van op activa gebaseerde tokens (ART), die MiCA definieert als crypto die de waarde van een of meer officiële valuta of activa weergeeft om stabiliteit te behouden.

De hoorzitting behandelde de EBA-voorstellen voor de eerste reeks richtlijnen over de interne governance van bedrijven die stablecoins uitgeven, eisen voor management, naleving, beloning en openbaarmaking van belangenconflicten. “We besteden veel aandacht aan deze reeks en hebben ook een zeer goed begrip met u nodig, dus zie deze openbare hoorzitting als een gelegenheid om met ons in dialoog te treden, zodat we op de juiste basis beginnen,” zei Isabel Vaillant, directeur prudentiële regulering bij de EBA tijdens de hoorzitting. Een andere functionaris zei dat het “echt belangrijk” was om input van verschillende belanghebbenden te krijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!