EU gaat in 2024 €762,7 miljoen investeren in digitale oplossingen

De Europese Commissie heeft een aanzienlijke investering van €762,7 miljoen in digitale oplossingen aangekondigd als onderdeel van de werkprogramma’s Digitaal Europa voor 2024. Deze fondsen zijn gericht op het bevorderen van digitale technologieën, het versterken van de cyberbeveiliging en het bevorderen van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de Europese Unie.

Digitale transformatie stimuleren met €549 miljoen

Het belangrijkste werkprogramma voor 2024, met een budget van bijna 549 miljoen euro, zal zich vooral richten op de inzet van projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale technologieën. Belangrijke aandachtsgebieden zijn data, cloud computing en de ontwikkeling van geavanceerde digitale vaardigheden. Deze initiatieven zullen ten goede komen aan burgers, overheden en bedrijven in de hele EU.

Een opmerkelijk aspect van dit programma is de steun voor de soepele implementatie van meerlandenprojecten in het Digitale Decennium. Daarnaast zullen er kansen worden gecreëerd voor Europese Digitale Infrastructuurconsortia (EDIC’s), waardoor de samenwerking tussen de lidstaten wordt bevorderd om digitale infrastructuurprojecten te bevorderen.

Bovendien zal het programma nieuwe acties introduceren ter ondersteuning van de implementatie van de AI-wet, met een specifieke focus op het versterken van het Europese AI-ecosysteem, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s).

Versterking van de cyberbeveiliging met €214 miljoen

De Europese Commissie erkent het toenemende belang van cyberbeveiliging in een steeds digitalere wereld en heeft voor 2024 214 miljoen euro toegewezen om de collectieve veerkracht van de EU tegen cyberdreigingen te vergroten. Deze fondsen zullen acties ondersteunen die de cyberbeveiligingsmaatregelen versterken en uiteindelijk de kritieke infrastructuur en digitale activa beschermen. De uitvoering van deze initiatieven zal onder toezicht staan ​​van het European Cybersecurity Competence Centre.

Begin 2024 van start

De eerste oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van het Digitaal Europa-programma zullen naar verwachting begin 2024 worden gepubliceerd. Naarmate het jaar vordert, zullen er in het voorjaar meer mogelijkheden voor projecten en initiatieven volgen, waardoor belanghebbenden voldoende mogelijkheden krijgen om deel te nemen en bij te dragen aan de doelstellingen van de digitale transformatie van de EU.

Perspectieven van leiders

Margrethe Vestager, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte het belang van het Digitaal Europa-programma als middel om EU- en nationale financiering te bundelen om ambitieuze digitale projecten te verwezenlijken. Ze benadrukte daarnaast dat deze gezamenlijke inspanning van cruciaal belang is voor Europa om de doelstellingen van het digitale decennium te verwezenlijken, waarbij de nadruk ligt op digitale vaardigheden, excellentie op het gebied van kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging.

Thierry Breton, commissaris van de Europese Commissie, benadrukte daarnaast de rol van het programma bij het versterken van Europa’s leiderschap en soevereiniteit op het gebied van digitale technologieën. Hij onderstreepte het belang van de EU AI Act en het potentieel ervan om de ontwikkeling van een bloeiend Europees AI-startup-ecosysteem te stimuleren.

Daarnaast benadrukte Breton het vermogen van het programma om gezamenlijk de capaciteiten op het gebied van cloud computing, databeheer en cyberbeveiliging op te schalen, samen met de noodzakelijke digitale vaardigheden.

Conclusie

Met een duidelijke focus op belangrijke gebieden zoals data, cloud computing en digitale vaardigheden, heeft dit initiatief tot doel de mondiale positie van de EU in de digitale wereld te verbeteren. Aangezien de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen begin volgend jaar zullen worden gepubliceerd, zullen belanghebbenden in de hele EU de kans krijgen om actief deel te nemen aan het vormgeven van de toekomst van de digitale transformatie in de regio.

Deze investering onderstreept de toewijding van de Europese Unie om de kracht van technologie te benutten ten behoeve van haar burgers, overheden en bedrijven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!