AI-richtlijnen voor rechters in England en Wales waarschuwen voor risico’s

Een groep van vier senior rechters in het Verenigd Koninkrijk heeft juridische richtlijnen uitgevaardigd voor kunstmatige intelligentie (AI), die betrekking hebben op het “verantwoord gebruik” van AI in rechtbanken en tribunalen. De richtlijnen, gepubliceerd op 12 december, zijn gericht op magistraten, leden van tribunaalpanels en rechters in Engeland en Wales, en zijn bedoeld om rechtbankfunctionarissen te informeren en te waarschuwen.

De richtlijnen wijzen op potentieel nuttige toepassingen van AI, voornamelijk op administratief gebied, zoals het samenvatten van teksten, het schrijven van presentaties en het opstellen van e-mails. Sir Geoffrey Vos, de op een na hoogste rechter van Engeland, zei dat AI “grote kansen biedt voor het rechtssysteem, maar omdat het zo nieuw is, moeten we ervoor zorgen dat rechters op alle niveaus het goed begrijpen”.

Desondanks waarschuwen de meeste richtlijnen rechters om waakzaam te zijn bij het consumeren van valse informatie die is geproduceerd door AI-zoekopdrachten en samenvattingen, evenals voorzichtig te zijn met alles wat vals is dat door AI in hun naam wordt geproduceerd. Met name wordt het gebruik van AI voor juridisch onderzoek en analyse niet aanbevolen.

De richtlijnen stellen dat informatie verstrekt door AI-tools “onjuist, onvolledig, misleidend of verouderd kan zijn”. Ook wordt opgemerkt dat Amerikaanse wetten invloed kunnen hebben op de meeste AI-systemen. “Zelfs als het beweert het Engelse recht weer te geven, doet het dat misschien niet.” Op dit moment zijn rechters in Engeland en Wales niet verplicht om enige voorbereiding te onthullen voordat ze een uitspraak doen.

Volgens de uitgevende rechters is deze richtlijn de eerste stap in een “reeks toekomstig werk” om de interactie van de rechterlijke macht met AI te ondersteunen. In de toekomst zullen zowel de rechterlijke macht in rechtbanken als tribunalen de mogelijkheid krijgen om een enquête in te vullen en vragen in te dienen. Deze juridische richtlijnen volgen kort op de inaugurele AI Safety Summit van het Verenigd Koninkrijk aan het begin van november.

Het evenement bracht ambtenaren uit de hele wereld, leiders van prominente technologiebedrijven die actief zijn in de ruimte, en andere thought leaders samen om te discussiëren over de toekomst van AI-veiligheid.

Op 8 december bereikte de Europese Unie een overeenkomst over haar baanbrekende AI-regelgeving, die verschillende facetten van de regulering van de technologie behandelt, waaronder het gebruik door de overheid, transparantievereisten en het reguleren van krachtige modellen zoals ChatGPT.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!