Grote tech-bedrijven bundelen krachten samen in AI alliantie

In de strijd om marktdominantie tussen bedrijven in kunstmatige intelligentie (AI) heeft een coalitie van technologieleiders, geleid door IBM en Meta, de AI Alliance opgericht. In plaats van te concurreren, streven deze bedrijven naar samenwerking, waarbij ze hun toewijding aan transparante innovatie en verantwoorde ontwikkeling in kunstmatige intelligentie benadrukken.

In een gezamenlijke verklaring hebben IBM en Meta de doelstellingen van de Alliance uiteengezet, met nadruk op toewijding aan veiligheid, samenwerking, diversiteit, economische kansen en universele voordelen. De alliantie omvat, zo merkten ze op, een gezamenlijke jaarlijkse investering in onderzoek en ontwikkeling van meer dan $80 miljard.

Hoewel talrijke leden open-source ontwikkeling ondersteunen, is het belangrijk op te merken dat naleving van dit model niet verplicht is voor lidmaatschap. Meer dan 50 techbedrijven, waaronder AMD, Dell Technologies, Red Hat, Sony Group, Hugging Face, Stability AI, Oracle en de Linux Foundation, bundelen hun krachten met IBM en Meta in de AI Alliance.

“De voortgang die we blijven zien in AI getuigt van open innovatie en samenwerking tussen gemeenschappen van makers, wetenschappers, academici en zakelijke leiders.”

Volgens IBM en Meta zal de Alliance een bestuursraad en een technisch toezichtcomité oprichten dat zich richt op het bevorderen van AI-projecten en het vaststellen van normen en richtlijnen. De alliantie streeft ernaar samen te werken met overheden, non-profitorganisaties en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die actief zijn in de AI-sector.

“De AI Alliance brengt onderzoekers, ontwikkelaars en bedrijven samen om tools en kennis te delen die ons allemaal vooruit kunnen helpen, of modellen nu openlijk worden gedeeld of niet.”

Met als doel de academische gemeenschap te betrekken, omvat de AI Alliance ook verschillende onderwijs- en onderzoeksinstellingen, waaronder CERN, NASA, Cleveland Clinic, Cornell University, Dartmouth, Imperial College London, University of California Berkeley, University of Illinois, University of Notre Dame, The University of Tokyo en Yale University.

Hoewel Meta heeft gepleit voor open-source modellen en verantwoorde ontwikkeling, koos het bedrijf ervoor om ontwikkeling te decentraliseren en te stroomlijnen door zijn team voor verantwoorde AI in november te ontbinden.

Vooraanstaande ontwikkelaars, waaronder Microsoft, Google, OpenAI (ontwikkelaar van ChatGPT), en Anthropic (Claude AI), ontbreken opvallend in de AI Alliance. In plaats daarvan hebben ze hun eigen initiatief opgericht, The Frontier Forum, gewijd aan verantwoorde AI in juli.

Eerder dit jaar voerde de regering-Biden gesprekken met grote ontwikkelaars om zich te verbinden aan de verantwoorde ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Ondertekenaars waren onder andere OpenAI, Microsoft, Google, Amazon, Anthropic, Meta en Inflection. Vervolgens voegden in september NVIDIA, IBM, Scale AI, Adobe, Palantir, Salesforce en Stability zich bij de belofte.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!