EU tech-coalitie waarschuwt voor over-regulatie van AI

Een groep bedrijven en technologiebedrijven heeft een gezamenlijke brief gestuurd naar Europese Unie-regulatoren om te waarschuwen voor overdreven regulering van krachtige kunstmatige intelligentie (AI)-systemen ten koste van innovatie.

De brief, die op 23 november is verzonden en is ondertekend door 33 bedrijven die in de EU actief zijn, benadrukt dat te strenge regelgeving voor foundation-modellen zoals OpenAI’s ChatGPT en algemene AI (GPAI) noodzakelijke innovatie uit de regio zou kunnen verdrijven.

Er wordt gewezen op gegevens die laten zien dat slechts 8% van de bedrijven in Europa AI gebruikt, wat ver verwijderd is van het doel van de Europese Commissie voor 2030 om 75% te bereiken. Bovendien komt slechts 3% van ’s werelds AI-unicorns uit de EU. Het volgende stond in brief:

“De concurrentiepositie en financiële stabiliteit van Europa zijn sterk afhankelijk van het vermogen van Europese bedrijven en burgers om AI in sleutelgebieden zoals groene technologie, gezondheid, productie of energie in te zetten.”

De bedrijven benadrukken dat voor Europa om uit te groeien tot een “mondiale digitale grootmacht”, het bedrijven nodig heeft die voorop lopen op het gebied van AI via foundation-modellen en GPAI – twee AI-technologieën die onder de loep liggen in de aankomende EU-wetgeving. Naast het benadrukken van het belang van niet te veel reguleren van de technologieën, deden de bedrijven ook suggesties voor EU-leiders.

Suggesties omvatten het verminderen van nalevingskosten voor bedrijven, focus op het reguleren van hoogrisico-gebruiksscenario’s en niet op specifieke technologieën, en het verduidelijken van reeds bestaande overlappingen in wetgeving.

Deze ontwikkeling komt op een moment dat de EU bezig is met het afronden van haar baanbrekende EU AI-wet, die oorspronkelijk in juni werd aangenomen en momenteel wordt beoordeeld en herzien door lidstaten.

Kort na de eerste goedkeuring van de wet ondertekende een andere brief door 160 executives in de techindustrie, waarin EU-functionarissen werden gewaarschuwd voor de implicaties van te strenge AI-regelgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!