CFTC-commissaris pleit voor transparante en verantwoordelijke AI

Christy Goldsmith Romero, Commissaris van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), erkent het aanzienlijke potentieel van kunstmatige intelligentie (AI) om voordelen te bieden aan financiële markten, maar ze erkent ook de bijbehorende risico’s. Romero verklaarde:

“Wat betreft het beschermen van de financiële stabiliteit, met name als het gaat om AI-modellen, kan er zowel grote belofte als groot risico zijn.”

Romero hield onlangs een keynote-toespraak tijdens de Financial Services Conference van de Consumer Federation of America. Tijdens de toespraak legde Romero uit dat hoewel AI voordelen heeft, het ook risico’s met zich meebrengt die moeten worden aangepakt om van de voordelen te kunnen profiteren:

“Kunstmatige intelligentie is een ingrijpende technologie die zou kunnen bijdragen aan doorbraken op gebieden zoals gezondheidszorg, het tegengaan van klimaatverandering, cyberbeveiliging, fraude detectie, en meer. We moeten echter de risico’s beheersen om deze beloften te kunnen realiseren.”

Romero toonde haar inzet om te pleiten voor verantwoorde AI. Bovendien richtte ze zich op het handhaven van eerlijkheid voor alle belanghebbenden door een transparante aanpak die regelmatige audits en beoordelingen kan ondergaan. Romero voegde eraan toe:

“Het betekent ervoor zorgen dat AI-algoritmes en resultaten transparant, verklaarbaar en controleerbaar zijn.”

Dit volgt op de waarschuwing van Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten, aan financiële adviseurs over het gebruik van AI.

Gensler uit bezorgdheid, met name over de mogelijke problemen die worden veroorzaakt door de voorspellende analyse-instrumenten van AI. Bovendien, als deze het belang van klanten compromitteren:

“Als de optimalisatiefunctie van een bedrijf rekening houdt met zowel het belang van het bedrijf als het belang van de belegger, kan dit leiden tot belangenconflicten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!