China blijft Amerikaanse staatsobligaties dumpen – Verkoopt meer dan $491 miljard

China is al meer dan tien jaar gestaag bezig met afstand te nemen van door de Amerikaanse overheid gesteunde effecten. Zo laten nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën zien dat het aantal Amerikaanse staatsobligaties, vastgehouden door China, een dieptepunt hebben bereikt dat in ruim veertien jaar niet meer is gezien.

China was bezig met het geleidelijk accumuleren van Amerikaanse staatsobligaties tot mei 2013, toen zijn voorraad een recordhoogte van 1,297 biljoen dollar bereikte. Sindsdien heeft het BRICS-land zijn staatsobligaties echter gestaag afgestoten, waardoor het bezit in augustus 2023 is teruggebracht tot 805,4 miljard dollar – een daling van ruim 491 miljard dollar ten opzichte van de piek.

De rustige verdeling van China’s staatsobligaties komt op het moment dat een topbeoordelaar zijn vooruitzichten voor de staatsschuld van de Verenigde Staten verlaagde.

Moody’s heeft vrijdag zijn visie op de kredietwaardigheid van het land gewijzigd van stabiel naar negatief. Volgens Moody’s is deze stap te wijten aan de verzwakkende financiële positie van het land en de politieke machtsstrijd in Washington. Het gaf het volgende aan:

“In de context van hogere rentetarieven, zonder effectieve begrotingsmaatregelen om de overheidsuitgaven terug te dringen of de inkomsten te verhogen, verwacht Moody’s dat de begrotingstekorten van de VS zeer groot zullen blijven, waardoor de betaalbare schuldenlast aanzienlijk zal verzwakken.”

Een verlaging van de vooruitzichten voor de staatsschuld betekent niet noodzakelijkerwijs dat Moody’s de kredietratings van het land zal verlagen, maar het stelt dat de kans dat dit in de toekomst zal gebeuren is toegenomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!