CBDC’s kunnen uiteindelijk cash vervangen, aldus IMF-directeur

Hoewel de adoptie van door centrale banken uitgegeven digitale valuta (CBDC’s) nog niet nabij is, kunnen ze uiteindelijk contant geld vervangen, dat “kostbaar is om te distribueren in eilandeconomieën,” aldus Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Tijdens het Singapore Fintech Festival op 15 november sprak Georgieva over het potentieel van digitale valuta om “veerkracht te bieden” in meer geavanceerde economieën. Ze zei dat CBDC’s “financiële inclusie kunnen verbeteren waar weinigen een bankrekening hebben.”

Je zou ook leuk kunnen vinden: Amerikaanse congreslid dringt aan op wet om privacy te beschermen bij CBDC’s De directeur van het IMF noemde ook het Libra-project van Meta en zei dat het een “wake-up call was die een vals alarm bleek te zijn.” Toch, ondanks het falen van Meta, zullen andere “meer meegaande” spelers “aankloppen”, voegde Georgieva eraan toe.

“In dat geval zouden CBDC’s een veilig en kosteneffectief alternatief bieden. Ze zouden ook een brug vormen tussen privégeld en een maatstaf om hun waarde te meten, net als contant geld vandaag de dag dat we kunnen opnemen bij onze banken.”

Ondanks het veelbelovende potentieel van CBDC’s om de energiebehoeften voor digitale betalingen te verminderen, zei Georgieva dat de voordelen van door de staat geslagen digitale valuta afhangen van de evolutie van technologieën in de eerste plaats. Ze merkte met name kunstmatige intelligentie (AI) op, die “financiële inclusie kan verbeteren door snelle, nauwkeurige kredietbeoordelingen op basis van verschillende gegevens te bieden.”

Op het moment van schrijven hebben bijna 60% van de landen CBDC’s in enige vorm, terwijl andere kwesties nog moeten worden opgelost, zoals grensoverschrijdende betalingen met CBDC’s. Georgieva zegt dat nieuwe grensoverschrijdende platforms op korte termijn kunnen helpen, aangezien ze zich zouden kunnen verzamelen om digitale valuta in groothandel- of detailhandelsvorm uit te wisselen van financiële instellingen.

Dezelfde inspanningen zijn geleverd door het Nobel Sustainability Trust (NST), een liefdadigheidsinstelling opgericht door leden van de Nobel-familie. De stichting heeft een nieuw programma opgezet genaamd Central Bank Digital Currency Collaboration Organization om een dialoog op gang te brengen tussen centrale banken ter ondersteuning van de aanpassing van technische normen van verschillende CBDC-oplossingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!