Russische minister: BRICS-valuta bijna klaar voor lancering

Een voormalige Russische minister zegt dat een BRICS-valuta met unieke eigenschappen bijna klaar is om gelanceerd te worden.

In een interview met TV BRICS zegt Sergey Glazyev dat de valuta zelf bijna klaar is, maar nog steeds steun nodig heeft van alle leiders van de economische alliantie. Volgens Glazyev hebben sommige lidstaten hun steun al gegeven aan de valuta:

“We hebben alleen politieke wil nodig, want technisch gezien is deze valuta bijna klaar. De software- en wiskundige tools zijn gecreëerd. Om deze valuta te lanceren, hebben we de politieke instemming nodig van de BRICS-landen, waarvan er al drie hun steun hebben uitgesproken voor het idee om een nieuwe valuta in te voeren via hun staatshoofden. We wachten op de reactie van China en India.”

De voormalige minister zegt ook dat Rusland volgend jaar in staat zal zijn om andere BRICS-landen te overtuigen om groen licht te geven voor de valuta:

“En om zo’n valuta te lanceren, zou Rusland als voorzitend land volgend jaar een internationale conferentie kunnen bijeenroepen om een overeenkomst te ondertekenen over de invoering van zo’n nieuwe internationale afrekenvaluta.”

Als geheel hebben BRICS-landen uiteenlopende niveaus van steun uitgesproken voor een gemeenschappelijke valuta, waarbij leiders in Rusland en Brazilië stevig achter het idee staan. Zuid-Afrika is het meest conservatief en benadrukt de noodzaak van een voorzichtige benadering, terwijl het belang van de Amerikaanse dollar wordt benadrukt.

Volgens Glazyev zal de nieuwe valuta worden gedekt door twee manden, wat deze minder vatbaar zal maken voor waardevermindering en aantrekkelijker dan de Amerikaanse dollar:

“Het is gebaseerd op een mandje van nationale valuta’s van de lidstaten, maar ook op een mandje van ruilgoederen. Het model toont aan dat deze valuta zeer stabiel zal zijn en veel aantrekkelijker dan de dollar, de pond en de euro.”

Glazyev was minister van Buitenlandse Economische Betrekkingen van Rusland in 1993 voordat hij 14 jaar diende als lid van de Staatsdoema.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!