Sam Bankman-Fried ontkent beschuldigingen van fraude

Ter afsluiting van zijn verdedigingszaak schreef Sam Bankman-Fried (SBF), de ex-CEO van cryptocurrency exchange FTX, een deel van de verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van de cryptocurrency exchange toe aan Gary Wang, de voormalige Chief Technology Officer bij FTX, en Nishad Singh, de laatste getuige in de zaak.

SBF getuigt tegen ex-bestuurders van FTX

Volgens de rapporten vermeldde SBF dat Wang gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het creëren van de negatieve functie bij Alameda Research, waardoor het in de min kon staan. Ondertussen zei SBF dat de voormalige co-CEO’s van Alameda, Caroline Ellison en Sam Trabucco, een perfect team waren, hoewel hij kritiek had op de ervaring van Ellison. In zijn woorden: “Caroline is geen softwareontwikkelaar en heeft zich niet gericht op risicomanagement.”

De bewering van de in ongenade gevallen oprichter is echter in tegenspraak met de getuigenissen van Wang en Ellison. Wang vermeldde in een eerdere post dat SBF hem en Singh, de voormalige technisch directeur van FTX, had opgedragen om de “negatieve functie in 2019 toe te staan”. De verwijzing naar Gary en Nishad als de brandpunten van de verdediging van SBF zou mogelijk wegen kunnen openen voor verder onderzoek van hun acties en beslissingen tijdens hun ambtstermijn bij FTX.

Aanvang FTX-rechtszaak

De ernst van de situatie van Bankman-Fried wordt onderstreept door berichten dat hij mogelijk meer dan 100 jaar gevangenisstraf kan krijgen als hij wordt veroordeeld op grond van een reeks aanklachten, waaronder fraude. Het proces, dat op 3 oktober begon, werpt licht op de details en omstandigheden rond deze beschuldigingen.

Ondertussen benadrukt het onderzoek van de politieke bijdragen van SBF het bredere debat over de kruising van crypto, financiële regulering en politieke invloed. Met name wordt verwacht dat SBF nog vijf strafrechtelijke vervolgingen zal ondergaan in een tweede proces dat gepland staat voor maart 2024. Hoewel de 31-jarige ondernemer heeft gepleit niet schuldig te zijn aan alle aanklachten tegen hem.

SBF-rechtszaak: Geheimen ontvouwen

Bovendien getuigde Ellison dat toen Alameda voor uitdagingen stond bij het verkrijgen van leningen bij traditionele kredietverstrekkers, Sam een creatieve oplossing bedacht door de FTT-token te introduceren. Hij kende een aanzienlijk deel van de FTT-tokens gratis toe aan Alameda, waardoor ze de financiële invloed kregen die ze nodig hadden. Deze strategische zet stelde Alameda in staat leningen met een open looptijd te verkrijgen van kredietverstrekkers als Genesis.

Naarmate het onderzoek van Alameda steeds afhankelijker werd van leningen, werd het geposte onderpand dunner, ondersteund door wat Ellison ‘Samcoins’ noemde. Ook ontdekte Ellison dat ze niet op de hoogte was van alle financiële activiteiten binnen de organisatie. In mei 2022 hoorde ze van $5 miljard aan leningen aan leidinggevenden van Alameda die werden gebruikt voor durfinvesteringen en politieke bijdragen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!