Waarom gaat Japan achter Google aan?

Japan heeft in haar laatste zet haar regelgevende blik gericht op Google, wat nog een extra laag complexiteit toevoegt aan de dans van de gigant met mededingingsautoriteiten wereldwijd. Maar waarom? Wat is de kern van het probleem voor Japan met de Silicon Valley-reus?

Zoekpraktijken op smartphones

Wanneer we denken aan techreuzen en regelgeving, is het niet ongebruikelijk dat de aandacht wordt gevestigd op bedrijven zoals Google. In dit geval heeft Japan echter zijn regelgevende aandacht gericht op Google, en de redenen hiervoor zijn niet zo voor de hand liggend als men zou denken.

Het draait niet om de populariteit van het Android-besturingssysteem, hoewel dat wel een rol speelt. En het gaat ook niet strikt over Google’s dominantie in de tech-wereld.

Nee, de zorgen van Japan zijn nauw gericht op iets ogenschijnlijk alledaags maar van cruciaal belang: zoekpraktijken op mobiele platforms.

Wat is er precies aan de hand? De Japanse Fair Trade Commission onderzoekt of Google mogelijk iets te terughoudend is geweest in haar interactie met fabrikanten van Android-smartphones.

Heeft Google overeenkomsten gesloten met deze fabrikanten om de opbrengsten van zoekadvertenties te delen, met als voorwaarde dat deze fabrikanten geen toenadering zoeken tot concurrerende zoekmachines? Als dergelijke afspraken worden ontdekt, zou dit de marktconcurrentie aanzienlijk kunnen verstoren en rivaliserende platformen op afstand houden.

Maar hier eindigt het verhaal niet. Japan probeert ook vast te stellen of Google-diensten een soort VIP-behandeling krijgen op Android-telefoons. Worden ze bevoordeeld ten opzichte van andere diensten?

FTC staat open voor meningen van buitenaf

Om een grondig onderzoek te waarborgen, heeft de Japanse FTC haar deuren geopend voor meningen van derden en een deadline gesteld voor 22 november.

Aan de andere kant verdedigt Google de “open-source” aard van Android. Ze benadrukken de diversiteit en flexibiliteit van het platform en leggen de nadruk op hoe gebruikers hun apparaten naar eigen inzicht kunnen aanpassen.

Deze zet van Japan laat zien dat regelgevers wereldwijd de techreuzen nauwlettend in de gaten houden. Het benadrukt het belang van eerlijke concurrentie en transparante praktijken in de tech-industrie. Terwijl dit onderzoek zich ontvouwt, blijft de vraag: zal het een precedent scheppen voor toekomstige regelgeving, of zal het slechts een tijdelijke kwestie blijken te zijn? De tijd zal het leren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!