Onderzoek: Goedkeuring van een spot Bitcoin ETF zal de prijs richting $73.000 duwen

Een recent onderzoek uitgevoerd door CryptoQuant, een on-chain analysebedrijf, heeft gesuggereerd dat de introductie van spot Bitcoin ETF’s de marktkapitalisatie van de koningsmunt kan verhogen met ongeveer $1 biljoen.

Hoewel de goedkeuring van deze ETF’s niet in de nabije toekomst wordt verwacht, hebben volgens het bedrijf recente gunstige rechterlijke uitspraken in de zaken van Grayscale en Ripple Labs tegen de SEC de kansen op goedkeuring tegen de uiterste deadline in maart 2024 vergroot.

Bij de uiteindelijke goedkeuring van deze ETF’s voorspelde CryptoQuant een instroom van ongeveer $150 miljard in de Bitcoin-markt, waardoor de marktkapitalisatie van Bitcoin mogelijk met ergens tussen de $450 miljard en $900 miljard zou toenemen. Deze groei zal naar verwachting plaatsvinden naarmate meer instellingen en particuliere beleggers cryptocurrency omarmen.

Om zijn argument te ondersteunen benadrukte CryptoQuant dat tijdens bullish fasen de nieuwe kapitaalinstroom leidt tot een stijging van de gerealiseerde limiet, omdat munten van eigenaar wisselen tegen hogere prijzen dan hun initiële aankoop. Tegelijkertijd ervaart de marktkapitalisatie een nog snellere groei als gevolg van de herwaardering van de marktprijzen.

Uit historische gegevens blijkt met name dat tijdens eerdere marktpieken, zoals december 2017, maart en november 2022, de marktkapitalisatie van Bitcoin drie tot bijna vijf keer zo groot werd als de gerealiseerde kapitalisatie, wat aangeeft dat voor elke $1 aan nieuwe investeringen de marktkapitalisatie met $3 tot $5 toenam.

De studie benadrukte ook dat de verwachte stijging van de marktkapitalisatie de eerdere instroom van fondsen in het GBTC Fund tijdens de laatste bullmarktcyclus zou overtreffen. GBTC is momenteel het grootste Bitcoin-fonds, met meer dan 620.000 Bitcoins.

Bovendien suggereerde de analyse dat de verwachte toename van de marktkapitalisatie van Bitcoin mogelijk zou kunnen leiden tot een substantiële stijging van de prijs van Bitcoin, variërend van $50.000 tot $73.000. De bevindingen van CryptoQuant weerspiegelen die van crypto-analist Kevin Svenson die onlangs een soortgelijk standpunt deelde. Hij gaf het volgende aan:

“Uiteindelijk, zodra we dat $32.000 weerstandsniveau doorbreken en het omdraaien en bevestigen als ondersteuning, zal dat waarschijnlijk leiden tot een grote push richting het all-time high [iets meer dan $69.000].”

Volgens de expert staat de aanstaande ETF-goedkeuring op het punt een instroom van naar schatting $150-200 miljard in de wereld van Bitcoin teweeg te brengen.

Dat gezegd hebbende, hoewel het optimisme binnen de cryptocurrency-gemeenschap is toegenomen vanwege de verwachtingen dat de SEC mogelijk verschillende spot-ETF-registraties van prominente financiële spelers als BlackRock, Valkyrie, Wisdom Tree, Ark Invest en Fidelity goedkeurt, is de tijdlijn van de SEC voor het goedkeuren van de eerste spot Bitcoin ETF blijft onzeker. Deze onzekerheid is blijven bestaan omdat de toezichthoudende instantie de neiging blijft tonen om haar controle over de regelgeving op het gebied van cryptocurrency aan te scherpen.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op ongeveer $30.000, na een dag die werd gekenmerkt door een matige volatiliteit. De afgelopen week heeft de toonaangevende cryptocurrency echter een bescheiden winst van iets meer dan 6% behaald.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!