BitPanda verkrijgt licentie in Noorwegen buiten MiCA-regeling om

Een van de grootste Europese crypto-exchanges, gevestigd in Wenen, BitPanda, is een van de eerste buitenlandse entiteiten geworden die een licentie voor virtuele vermogensdienstverlening in Noorwegen heeft ontvangen. De aankondiging werd gedaan op het officiële X-account van het bedrijf (voorheen Twitter) op 19 oktober.

BitPanda heeft licenties in verschillende Europese rechtsgebieden, zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Zweden. Volgens de plaatsvervangend CEO van Bitpanda, Lukas Enzersdorfer-Konrad, markeert de registratie een nieuwe stap in de uitbreiding van het bedrijf in Europa:

“Het is duidelijk dat we in Europa een beleggingsplatform nodig hebben waarop we kunnen vertrouwen. Bij Bitpanda hebben we ons tot doel gesteld dat platform te zijn. In de afgelopen 12 maanden zijn wij de enige Europese aanbieder die licenties heeft ontvangen in Duitsland, Zweden en Noorwegen. We hebben nu meer dan 4 miljoen gebruikers en stellen Europa’s toonaangevende financiële instellingen en neobanken in staat om digitale activa aan te bieden.”

In mei 2023 heeft Noorwegen, dat buiten de Europese Unie blijft, aangegeven dat het zijn eigen weg kan inslaan op het gebied van regulering van crypto-activa. In zijn jaarverslag verklaarde de centrale bank van het land dat de aankomende pan-Europese Markets in Crypto Assets (MiCA)-regelgeving “mogelijk niet adequaat is voor alle behoeften op het gebied van crypto-regulering.”

Ondertussen blijven sommige grote crypto-exchanges worstelen met Europese toezichthouders. In september besloot Gemini, gevestigd in New York, om te stoppen met zijn activiteiten in Nederland en verklaarde dat het niet kon voldoen aan de eisen van toezichthouders. De problemen eindigen niet binnen de jurisdictie van de Europese Unie. De financiële markttoezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, de Financial Conduct Authority (FCA), heeft onlangs 143 nieuwe entiteiten aan de waarschuwingslijst van niet-geregistreerde vermogensaanbieders toegevoegd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!