Gary Gensler beschuldigd van het meewerken aan de financiële crisis

Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft opnieuw kritiek ontvangen naar aanleiding van een recente post die hij deelde op X (voorheen Twitter).

In zijn tweet benadrukte Gensler het belang van transparantie in short selling van aandelen, waarbij hij verwees naar een regel die door de SEC is aangenomen op basis van een opdracht van het Congres na de financiële crisis van 2008. Hij merkte op dat deze regel bedoeld is om ervoor te zorgen dat marktpartijen duidelijke informatie verstrekken over hun short selling-activiteiten, met als doel het verbeteren van de integriteit en stabiliteit van de financiële markten.

De tweet van Gensler lokte echter zowel steun als kritiek uit. Voorstanders van strengere regulering prezen zijn inspanningen om meer openheid te creëren, terwijl critici beweerden dat dergelijke maatregelen de vrije markt belemmeren en de handel in aandelen bemoeilijken. Verschillende gebruikers beweerden dat het hoofd van de SEC een rol speelde in de crisis. Een gebruiker reageerde:

“Dus zegt Gary Gensler, de geniale toezichthouder die zeker geen rol heeft gespeeld in de financiële crisis bij de CFTC. Gensler wilde geen toezicht houden op credit default swaps omdat ze werden verhandeld door geavanceerde investeerders. Het is duidelijk dat we in de handen zijn van een ware regulerende meesterbrein.”

Een andere gebruiker beweerde ook dat Gensler zijn ogen had afgewend van marktmanipulatie door grote Wall Street-banken toen hij voorzitter was van de Commodities and Futures Trade Commission. Hij voegde eraan toe dat nadat Gensler zijn functie had verlaten, JP Morgan $920 miljoen betaalde voor marktmanipulatie en vroeg waarom Gensler niet was onderzocht.

De reacties weerspiegelen de groeiende ontevredenheid van het crypto- en algemene publiek tegenover de SEC en Gensler. In het bijzonder is de SEC onder Gensler beschuldigd van heksenjacht op crypto-entiteiten, met name in de interpretatie van effectenwetten.

Velen in het crypto-ecosysteem maken zich zorgen dat de acties van de SEC innovatie in de VS en andere landen kunnen belemmeren. Onlangs hebben crypto-entiteiten de toezichthoudende instantie verzocht om meer duidelijkheid te verschaffen over de juridische status van crypto-activa in het land, zoals onlangs aangekaart door Paradigm.

Tegelijkertijd worden verschillende voormalige SEC-functionarissen bekritiseerd vanwege hun rol in de beginjaren van het crypto-ecosysteem. Dit wordt aangeduid als “ETHGate,” waarbij de beschuldiging wordt geuit dat deze functionarissen Ethereum groen licht hebben gegeven, terwijl ze andere vergelijkbare crypto-activa achterstelden. Deze kwestie werpt vragen op over mogelijke partijdigheid en ongelijke behandeling binnen de regelgeving van digitale activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!