Visa gaat $100 miljoen investeren in generatieve AI

De wereldwijde betaalgigant Visa heeft zijn inzet op kunstmatige intelligentie (AI) in handel en afrekeningen vergroot door een nieuw fonds op te zetten om te investeren in generatieve AI-ondernemingen.

Visa heeft op 2 oktober namelijk een nieuw initiatief van $100 miljoen voor generatieve AI aangekondigd om te investeren in bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van generatieve AI-technologieën en toepassingen met betrekking tot handel en betalingen.

De investering zal worden samengesteld door Visa’s wereldwijde corporate investment-tak, Visa Ventures, die sinds 2007 bezig is met het ondersteunen van innovatie op het gebied van betalingen en handel.

Generatieve AI is een type AI-technologie dat verschillende soorten inhoud kan produceren, waaronder tekst, beeldmateriaal, audio en synthetische gegevens. Belangrijke AI-chatbots zoals OpenAI’s ChatGPT en Google’s Bard tonen de mogelijkheden van generatieve AI om mensachtige teksten te begrijpen en te produceren. Volgens Jack Forestell, de Chief Product and Strategy Officer van Visa, heeft generatieve AI een veelbelovende toekomst in de financiële wereld. Hij zei:

“Terwijl tot nu toe veel van generatieve AI zich heeft gericht op taken en inhoudscreatie, zal deze technologie binnenkort niet alleen onze manier van leven en werken veranderen, maar ook de handel op een betekenisvolle manier veranderen op manieren die we moeten begrijpen.”

Visa’s recente stap in generatieve AI komt na aanzienlijke inspanningen om AI-technologie toe te passen in het ecosysteem van het bedrijf. Visa beweert namelijk dat het een van de eerste bedrijven ter wereld was die AI gebruikte in betalingen in 1993, waarbij AI-technologie werd ingezet voor risico- en fraudebeheer. In 2022 heeft Visa’s realtime fraudebewaking voor betalingen, Visa Advanced Authorization, naar verluidt geholpen om naar schatting $27 miljard aan fraude te voorkomen.

In 2021 introduceerde Visa ook VisaNet +AI, een reeks op AI gebaseerde diensten gericht op het oplossen van vertragingen en verwarring bij het beheer van accountbalansen en andere dagelijkse afwikkelingskwesties voor financiële instellingen.

Sommige van de tools in de VisaNet +AI-suite omvatten Smarter Stand-In Processing, dat tot doel heeft de betalingservaring tijdens storingen te verbeteren door uitgeverstoestemmingsbeslissingen te spiegelen. Andere dergelijke producten zijn onder andere Smarter Posting, dat helpt bij het versnellen van de betalingservaring voor consumenten en het verminderen van verwarring door vertragingen bij het boeken.

Naast actieve investeringen in AI is Visa ook optimistisch over het gebruik van cryptocurrency-technologie in betalingen. In april 2021 deelde Visa plannen voor een nieuw crypto-product dat is ontworpen om de algemene acceptatie van publieke blockchain-netwerken en stablecoin-betalingen te stimuleren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!