De perfecte storm voor een marktcorrectie voor Bitcoin?

Ondanks de recente opleving van de Bitcoin koers tot het sleutelniveau van $26.100, wat wijst op een cruciaal moment voor zijn toekomstige winsten en verdere neergang voorkomt, zijn er nog steeds zorgwekkende signalen te zien die op korte termijn gevaarlijk kunnen zijn voor de Bitcoin bulls.

Amerikaanse inflatie valt hoger uit

Een bijdragende factor is de hogere dan verwachte Amerikaanse hoofdindex voor inflatie in augustus, die uitkwam op 3,7%, tegenover de 3,2% van de vorige maand. Hoewel dit geen game changer is, impliceert het dat de kans op nog een renteverhoging marginaal is gestegen, nu staande op 53%. De Nederlandse een multi-asset investeerder Jeroen Blokland benadrukt deze ontwikkeling.

Bovendien suggereert Mike McGlone, senior macrostrateeg bij Bloomberg, dat de Bitcoin koers mogelijk een neerwaartse trend leidt. McGlone benadrukt dat Bitcoin een “uitzonderlijk liquide” activum is dat aanzienlijk is gestegen zonder te zijn gekoppeld aan specifieke projecten of verplichtingen. Maar aangezien het is ontstaan tijdens een periode van historisch lage rentetarieven, is zijn positie als potentiële koploper voor een marktterugkeer opmerkelijk.

Een belangrijke indicator die door McGlone wordt benadrukt, is de omslag van de 20-weekse voortschrijdend gemiddelde (MA) van Bitcoin, wat gevolgen heeft voor alle risico-activa.

Als een van de best presterende activa in de geschiedenis is de neerwaartse beweging van de Bitcoin koers een significante observatie. Uit de analyse van McGlone blijkt dat de federal funds futures voor het komende jaar boven de 5% zweven, wat wijst op beperkte verwachtingen voor liquiditeit van de Federal Reserve (Fed).

Een vergelijkbaar patroon werd waargenomen bij de herziening van het voortschrijdend gemiddelde van Bitcoin aan het begin van 2022, toen futures begonnen te prijzen voor de huidige periode van aanscherping.

Naarmate de ondergrens van het federale rentetarief snel stijgt van nul naar 5,2% en naar verwachting blijft stijgen, kan er aanzienlijke druk ontstaan op alle risico-activa, inclusief Bitcoin.

McGlone benadrukt ook de historische relatie tussen Bitcoin en de bredere markt. Na de liquiditeitsinjectie als gevolg van de overgang naar nulrente in het begin van 2020 bereikte het 20-weken gemiddelde van Bitcoin zijn dieptepunt voordat de S&P 500 een vergelijkbare trend vertoonde in het derde kwartaal van dat jaar.

Wat zijn de belangrijke niveaus?

De analyse van Mike McGlone roept zorgen op over de toekomstige prestaties van Bitcoin te midden van veranderende rentetariefdynamiek en de mogelijke impact op alle risico-activa. Aangezien het 20-weken gemiddelde van Bitcoin tekenen vertoont van een omslag, zullen investeerders en marktdeelnemers nauwlettend de prijsontwikkeling en het vermogen om de druk van stijgende rentetarieven te weerstaan in de gaten houden.

Als BTC slaagt in het overtreffen van zijn directe weerstand, zal het te maken krijgen met de formidabele 200-daagse en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden (MA) op niveaus van respectievelijk $27.000 en $27.100. Deze niveaus vormen aanzienlijke obstakels voor de vooruitzichten en mogelijke toekomstige winsten van de cryptocurrency.

Omgekeerd, als BTC een uitgebreide daling ervaart en zijn huidige bescheiden winsten opgeeft, moeten Bitcoin bulls nauwlettend het cruciale niveau van $25.150 in de gaten houden.

Een doorbraak van dit niveau kan BTC potentieel doen zakken naar een dieptepunt van zeven maanden van $22.000, wat de bull run van de koningsmunt en de winsten die sinds het begin van het jaar zijn behaald, in gevaar kan brengen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!