Meta gaat concurrentie aan door eigen AI-tools te lanceren

Volgens een rapport van de Financial Times is Meta van plan een commerciële versie van zijn kunstmatige intelligentie (AI) model uit te brengen met als doel een breder gebruik te bereiken. Het rapport bevatte details van bronnen dicht bij Meta, die zeiden dat hoewel het bedrijf dit jaar al zijn eigen taalmodel genaamd LLaMa heeft uitgebracht voor onderzoekers en academici, de nieuwe versie breder beschikbaar zal zijn en door bedrijven kan worden aangepast.

Dit komt doordat Meta probeert zichzelf te positioneren als concurrent van Microsoft-gesteunde OpenAI, de maker van ChatGPT, en Google, die momenteel leiders zijn op dit gebied. Een bron van FT, naar verluidt op de hoogte van de strategie op hoog niveau bij Meta, zei:

“Het doel is om de huidige dominantie van OpenAI te verminderen.”

Met de commerciële versie van LLaMa kunnen start-ups en bedrijven op maat gemaakte software en applicaties bouwen bovenop de onderliggende AI-technologie van Meta. Op dit moment zijn alle modellen van Meta gratis en open-source, hoewel twee bronnen van FT zeiden dat het bedrijf een betaalde versie voor zakelijke klanten heeft onderzocht. Het zou echter geen onderdeel zijn van de komende release.

De release van de commerciële versie wordt “op korte termijn” verwacht, aldus de FT-bronnen die dicht bij de situatie staan. Bovendien heeft Meta zijn LLM-modellen open-source gemaakt, wat betekent dat de details van de werking van het systeem publiekelijk beschikbaar zijn. Dit geldt niet voor de concurrentie, zoals OpenAI, die zijn code privé houdt voor derden. Een bron dicht bij Meta zei tegen FT:

“Meta realiseerde zich dat ze achterliepen in de huidige hypecyclus van AI, en dit geeft hen een manier om het ecosysteem te openen en te laten zien dat ze het juiste doen, vrijgevig zijn en iets teruggeven aan de gemeenschap.”

Deze ontwikkelingen vinden plaats terwijl Meta geconfronteerd wordt met een rechtszaak van auteur Sarah Silverman, samen met twee andere auteurs namens een klasse van auteursrechthebbenden in de Verenigde Staten. Zij beweren dat Meta auteursrechtinbreuk heeft gepleegd bij het trainen van zijn AI-systemen.

OpenAI is ook geconfronteerd met een soortgelijke collectieve rechtszaak waarin wordt beweerd dat het bedrijf datadiefstal heeft gepleegd bij het trainen van zijn modellen.